Places logo
Menu

Oxfam: rijkste 1% verdient 82% van de wereldwelvaart in 2017

Oxfam: rijkste 1% verdient 82% van de wereldwelvaart in 2017

Uit een nieuw verslag van Oxfam blijkt dat de rijkste 1 procent van de wereldbevolking vorig jaar 82 procent van de gegenereerde welvaart ontving. Daartegenover stond dat de 3.7 miljard mensen die de armste helft van de wereldbevolking beslaan, helemaal geen toename in welvaart zagen.

Falend economisch systeem

Het verslag genaamd "Beloon Werk, Niet Welvaart" werd geïntroduceerd op het World Economic Forum in de Zwitserse stad Davos. In het verslag werd duidelijk hoe de wereldeconomie het mogelijk maakt dat een rijke elite een immens kapitaal kan bemachtigen terwijl er honderden miljoenen mensen kampen met armoede.

De welvaart van miljardairs neemt toe met een jaarlijks gemiddelde van dertien procent sinds 2010. Dat is zes keer sneller dan de lonen van doorsnee arbeiders, die een jaarlijks gemiddelde toename zien van slechts twee procent.

Winnie Byanyima, directeur van Oxfam International, liet weten dat welvaartstoename van miljardairs geen teken is van een sterke economie, maar juist een symptoom van een falend economisch systeem.

Te veel macht

Er werd tevens beschreven hoe beloningen voor aandeelhouders en bazen van grote bedrijven toenemen ten koste van het loon en de cao van hun werknemers.

Volgens het verslag van Oxfam hoort hier ook de verslechtering van arbeidsrechten bij, de overmatige invloed van grote bedrijven met betrekking tot overheidsbeslissingen en de meedogenloze drijfveer van bedrijven om kosten te minimaliseren zodat een maximaal rendement aan aandeelhouders kan worden uitgekeerd.

Tijd voor een eerlijk systeem

Byanyima pleit voor een eerlijk systeem waarbij de rijke elite een bijdrage leveren om de welvaartskloof te dichten. Zo hoopt zij dat de overheid ervoor zorgt dat de rijken meer belasting moeten betalen en dat er strenger wordt opgetreden tegen belastingontwijking. Zij wil dat er dan meer geld gaat naar publieke diensten zoals gezondheidszorg en educatie.

Volgens de berekeningen van Oxfam, kan een wereldwijde belasting van 1,5 procent op de welvaart van miljardairs voor de scholing van alle kinderen over de hele wereld betalen.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!