Places logo
Menu

Nederland hoort bij de vijf landen in Europa waar meest online gewinkeld wordt

Nederland hoort bij de vijf landen in Europa waar meest online gewinkeld wordt

In de Europese Unie is online winkelen sterk in opkomst. In 2017 kocht 57 procent van de Europeanen producten of diensten via internet. In Nederland ligt dit percentage nog een stuk hoger: 79 procent van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar winkelde namelijk online. Dat is bijna vier op de vijf Nederlanders. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van Europa, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoe doen andere landen het?

Nederland behoort tot de top vijf landen waar online winkelen het meest populair is. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg hebben mensen nog vaker aankopen gedaan bij webshops. De Verenigde Koningen spant de kroon, want daar winkelde 82 procent van de bevolking online in 2017. Duitsland en Finland volgen na Nederland op plaats zes en zeven. Het minst populair is online winkelen in Bulgarije en Roemenië. In dat laatste land heeft slechts zestien procent van de bevolking in 2017 online gewinkeld.

Online winkelen in populariteit toegenomen

Volgens het CBS is de populariteit van online winkelen in heel Europa sterk toegenomen. Waar in 2017 nog één op de drie Europeanen online aankopen deed, was dat in 2017 meer dan de helft. Vooral het online kopen van kleding en sportartikelen is populair. Het percentage Nederlanders dat producten uit deze categorieën bestelde verdrievoudigde van 19 procent in 2007 naar 57 procent in 2017. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit percentage nog hoger, namelijk op 61 procent.

Boodschappen online bestellen

Tot 2006 werden levensmiddelen nauwelijks online gekocht door consumenten, daarna stegen de verkopen enkele jaren gestaag. Vanaf 2013 loopt het aantal mensen dat online levensmiddelen koopt in ons land sterk op. Nederlanders kopen in vergelijking met de andere Europeanen vaker hun dagelijkse boodschappen op internet. Gemiddeld ligt het aandeel mensen dat online levensmiddelen kocht rond de veertien procent. Nederland torent daar bovenuit met 29 procent.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!