Places logo
Menu

Mkb-ondernemers maken zich onterecht weinig zorgen over cybercrime

Mkb-ondernemers maken zich onterecht weinig zorgen over cybercrime

Zeker de helft van de mkb-ondernemers heeft ooit te maken gehad met een cyberincident. Onder cyberincidenten vallen informatiediefstal, virussen, hacken of ransomware. Hoewel een cyberincident regelmatig plaatsvindt, staan bedrijven niet vaak stil bij de kans dat zij slachtoffer kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer. De verzekeraar heeft onderzoek gedaan naar de digitale veiligheid van mkb-ondernemers.

Grote schade na cybercrime

Uit het onderzoek blijkt dat minder dan een kwart van de bedrijven zich zorgen maakt over cybercrime. Volgens de verzekeraar is dit onterecht, veel bedrijven lopen namelijk wel gevaar om slachtoffer te worden. Van de onderzochte bedrijven denkt 43 procent dat het bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Het is opvallend dat bedrijven zich zo weinig zorgen maken, een cyberincident heeft namelijk een grote impact. Zo is de schade op het bedrijf even groot als de gevolgschade na een grote brand.

Digitale bescherming

Bedrijven hebben vaak ICT'ers of een extern bedrijf in dienst om de digitale beveiliging binnen het bedrijf op orde te houden. Uit het onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat de communicatie tussen mkb-ondernemers en ICT'ers niet altijd goed verloopt. Van de ondervraagde mkb-ondernemers denkt 71 procent dat de ICT'ers voor voldoende digitale bescherming zorgen. In tegenstelling tot de ICT'ers zelf, bijna drie kwart van de ondervraagde ICT'ers zegt namelijk dat er binnen het bedrijf geen duidelijke afspraken zijn over digitale bescherming.

Beveiligingsmaatregelen

Om een cyberaanval te voorkomen kun je als ondernemer verschillende maatregelen nemen. Zo is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken en om over een goede antivirus-software te beschikken. Uit het onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat niet alle bedrijven deze maatregelen daadwerkelijk nemen. Zo blijkt ongeveer een kwart van de bedrijven geen back-ups te maken en geen antivirus-software te gebruiken.

Foto: Bigstock

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!