Minder energiebelasting voor burgers, meer CO2-heffing voor bedrijven?
De energierekening is een hot topic de laatste maanden. Het feit dat grootverbruikers in de industrie veel minder groentaks betalen dan de gewone burger wordt niet meer geaccepteerd. De verdeling van de klimaatlasten tussen burgers en bedrijven moet eerlijker. Voor burgers moet de energierekening omlaag, voor bedrijven moet hij omhoog. Wat is op het moment de precieze stand van zaken gezien het Klimaatakkoord?
Energieprijzen grote bedrijven
Grote bedrijven in Nederland betalen slecht 1,2 cent belasting per kubieke meter gas. Burgers daartegenover betalen 29,3 cent energiebelasting per kubieke meter gas. Het belastingtarief voor grote bedrijven is niet alleen lager, het is maar liefst 24 keer zo laag. Was dit altijd zo? Ja, maar het verschil wordt steeds groter: in 2013 was het verschil nog een factor van 16. Kleinverbruikers zijn dus fors meer gaan betalen. Bovendien toont de website energiemarktinformatie.nl dat kleinverbruikers aanvullend ook nog btw over de energiebelasting betalen. En dat is voor sommige grote bedrijven zelfs nog vrijgesteld. Het lijkt alsof de overheid de kleinverbruikers, oftewel de gewone burgers wil straffen met deze hoge tarieven. Bovendien verstoken burgers 25 procent van het gas en de grote industrie maar liefst 40 procent. De industriële lobbyisten hebben hun werk schijnbaar goed gedaan.
Doelen worden niet gehaald
De maatregelen in het Klimaatakkoord zijn niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. In het Klimaatakkoord staan 600 voorstellen, maar 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990 zal niet worden gehaald. Het kabinet zal dus opnieuw moeten kijken hoe de doelen wél worden bereikt. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft ook een schatting gemaakt van een verdeling van de kosten van de doorgerekende maatregelen. Lage en middeninkomens zullen zonder compensatie naar verwachting meer gaan meebetalen aan de maatregelen dan de laagste en hoogste inkomens. Dit komt omdat bedrijven waarschijnlijk meer moeten gaan bijleggen dan huishoudens. Bedrijven gaan dit daarentegen naar verwachting voor 80% doorberekenen aan de consument.
CO2-heffing
Vergeleken met de oorspronkelijke plannen van het kabinet heeft het kabinet nu aangegeven dat ze de energiebelastingen voor burgers minder willen laten stijgen. Daarentegen moeten bedrijven juist meer gaan betalen. Dit wil het kabinet doen door middel van een CO2-heffing, een belasting voor bedrijven die veel CO2 uitstoten. Het kabinet spreekt van een 'verstandige' heffing. Het moet namelijk voorkomen worden dat veel bedrijven naar het buitenland vertrekken. Het kabinet was aanvankelijk van plan om de industrie een boete op te leggen bij vervuilende activiteiten, de zogenoemde bonus-malusregeling. Nu blijkt dat die maatregel te weinig CO2-reductie oplevert.
Werkgeversorganisaties waarschuwen
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vrezen dat het Klimaatakkoord en de gewijzigde kabinetsplannen de lasten voor het bedrijfsleven weer teveel doen laten stijgen. De CO2-heffing van het kabinet bovenop het Europese systeem zal leiden tot verlies van bedrijvigheid en banen volgens VNO-NCW en MKB Nederland. Bedrijven zullen geneigd zijn het land te verlaten en dan worden de klimaatdoelen ook niet bereikt. Volgens werkgeversorganisaties moet er meer gekeken worden naar energiebesparing en technologische oplossingen. Deze zijn volgens hen onderbelicht in het Klimaatakkoord, terwijl deze megatonnen aan CO2-reductie kunnen opleveren.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen