Places logo
Menu

Maakt minder werken je echt gelukkiger?

Maakt minder werken je echt gelukkiger?

Er is de laatste jaren veel onderzoek naar geweest: maakt minder werken je gelukkiger? Het klinkt logisch: minder werken betekent meer vrije tijd en dus minder stress. Maar is dit wel echt zo?

Aantal werkuren

In Nederland en anders Scandinavische landen hebben veel mensen over het algemeen plezier in hun werk. Dit komt onder andere door de relatief korte werkweek, Nederlanders werken gemiddeld 1.400 uur per jaar. Dat is niet veel meer dan Duitsland, het land met de kortste werkweek. In landen zoals Griekenland, Zuid-Korea en Turkije hebben werknemers een lange werkweek (zo'n 2.000 uur per jaar) en zijn ze minder gelukkig met hun werk. Dit komt omdat een lange werkweek uitputtend kan zijn en mentaal veel van je kan vragen. Het lijkt er dus op dat de lengte van de werkweek effect heeft op het werknemersgeluk.

Minder werken betekent meer stress

Echter is het zo dat minder werken niet altijd gelukkig maakt. Heb jij een aantal taken die per se af moeten? Dan is de kans groot dat als je minder gaat werken je minder tijd per taak hebt, maar je ze wel allemaal moet afhandelen. Dit heeft het tegenovergestelde effect en maakt werknemers juist gestresster. Je moet namelijk meer produceren in kortere tijd. In het ergste geval laat je dan je werk niet meer los, ook niet in je vrije tijd.

Maar: minder werken betekent ook meer productiviteit

Je kan er natuurlijk ook anders naar kijken. Minder werken betekent voor sommige werknemers meer productiviteit. Je hoeft je namelijk niet lang te concentreren en voor alles veel focus te hebben, dat hoeft maar voor een paar zaken. Dit scheelt weer mentale ballast en is uiteindelijk beter voor het stressniveau van de werknemer.

Conclusie en tips tegen werkstress

De conclusie is dat minder werken zowel voor- en nadelen heeft, het verschilt per werkplek, werkgever en werknemer. Je zou dus zelf moeten onderzoeken wat het beste voor jou werkt. Om je alvast een beetje te helpen met het tegengaan van de werkstress heeft Places.nl wat tips voor je op een rijtje gezet.

#1 Neem pauze als je pauze hebt

Al heb je het zo druk, maak even tijd voor een rustig moment.

#2 Kijk als eerste naar je agenda

Begin niet zomaar aan één van je taken maar maak aan elk begin van de dag een planning.

#3 Onderzoek waar je stress van krijgt

Stress door het moeten geven van een presentatie? Of door die ene geplande vergadering? Onderzoek waar jij stress van krijgt. Je kan zo dit ene probleem waar jij stress van krijgt aanpakken, laat je bijvoorbeeld helpen bij het loslaten van stress bij een presentatie.

#4 Focus je op drie dingen per dag

Volgens experts heeft het geen zin als je alles op één dag af wil hebben. Focus je op drie dingen per dag, maak die af en kijk daarna of je nog tijd over hebt voor andere zaken.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!