Keylogger gevonden in toetsenbord van HP-laptopsKeylogger gevonden in toetsenbord van HP-laptops

Op honderden HP-laptops is door beveiligingsonderzoekers van het bedrijf een keylogger gevonden. Met deze software kan alles worden gezien wat de gebruiker van de laptop typt. Door de keylogger kan een hacker toegang krijgen tot de laptop en kan er vertrouwelijke informatie worden gestolen.

Vooraf geïnstalleerd

De keylogger is op meer dan 460 HP-laptops vooraf geïnstalleerd - het is dus geen virus dat pas later door gebruikers is opgelopen. Beveiligingsonderzoekers van HP hebben de keylogger gevonden in de audio drivers die op de laptops zitten.

Het probleem doet zich voor bij de ProBook, EliteBook, Pavilion en Envy laptops. Door de keylogger kan elke letter die getypt wordt opgenomen worden door mensen die mogelijk een verkeerde bedoeling hebben. Als een hacker echter toegang heeft tot een laptop, hoe dan ook, dan heeft hij in principe toegang tot het gehele systeem.

Hack

Doordat het typgedrag van HP-gebruikers kan worden bestudeerd door mensen die niet mee horen te kijken, kan er inbreuk worden gemaakt op de privacy van gebruikers. Daarnaast kan de hacker toegang krijgen tot de gehele laptop waardoor er ook andere gegevens zoals vertrouwelijke documenten, bankgegevens of privé foto's kunnen worden gestolen.

HP heeft laten weten dat zij met een oplossing is gekomen: een patch die er voor zorgt dat het beveiligingsrisico wordt opgelost. Een van de medewerkers die de keylogger heeft gevonden, laat weten dat de software in principe standaard staat uitgeschakeld. Een hacker met toegang tot de laptop kan de keylogger echter inschakelen en toegang krijgen tot het systeem.

In mei eerder dit jaar is er ook een keylogger gevonden in HP laptops. Toen liet het bedrijf weten dat deze per ongeluk op de laptops waren geïnstalleerd.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek