Places logo
Menu

Internationale Vrouwendag: Vrouwen en Leiderschap

Internationale Vrouwendag: Vrouwen en Leiderschap

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, een dag die geheel in het teken staat van vrouwen. Niet alleen Nederland doet hier aan mee, maar ook veel andere landen staan op deze dag even stil bij de rechten van vrouwen. Het gaat op deze dag met name om de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Het doel is aandacht vragen voor thema's zoals de economische zelfstandigheid van vrouwen, zorg & arbeid, racisme, empowerment, en discriminatie. In dit artikel lichten we vrouwen en leiderschap uit. Er worden vier tips gegeven om een bedrijfscultuur te ontwikkelen waarin de professionele ontwikkeling van vrouwen wordt gestimuleerd.

Vrouwen ondervertegenwoordigd

Ondanks onze moderne maatschappij blijven vrouwen ondervertegenwoordigd op alle niveaus binnen het bedrijfsleven. Ze bekleden vrouwen slechts 37% van de managementposities en 19% van de senior management posities. Uit onderzoek blijkt dat deze genderkloof niet ontstaat doordat vrouwen een verantwoordelijke functie niet aankunnen. Integendeel, de Catalyst Association berekende dat Fortune 500 bedrijven met vrouwelijke bestuurders een aanzienlijk hoger rendement (+53%), een hogere omzet (+42%) en een hogere return on investment hebben dan bedrijven met alleen mannelijke bestuurders. Volgens een onderzoek van Deloitte ligt het probleem in het feit dat de meeste bedrijven geen bedrijfscultuur hebben waar diversiteit wordt aangemoedigd. Bovendien heerst er een cultuur waarin medewerkers niet altijd worden aangespoord om een hogere functie na te streven.

Diversiteit in teams

Er is een duidelijke toename van vrouwen en vrouwelijke rolmodellen in het bedrijfsleven. Hierdoor krijgt de maatschappelijke verschuiving meer vorm. Gelijkheid voor vrouwen en vrouwelijk leiderschap ontstaat op natuurlijke wijze. Ook moet het een natuurlijk onderdeel zijn van de bedrijfscultuur en -missie. Wilt u meer diversiteit en gelijkheid in uw bedrijf stimuleren? De onderstaande tips helpen u alvast op weg.

1. Diversiteit, conflict en vooroordelen

Een sterke bedrijfscultuur creëer je met training. Bied trainingen aan om leidinggevenden te leren omgaan met thema's als diversiteit, conflict en vooroordelen. Moedig de discussie over deze vaak controversiële thema's aan, om de bewustwording te vergroten over onbewuste vooroordelen en discriminatie op de werkvloer. Leer uw managers om aannames te vermijden die over het privéleven van een medewerkster gaan en die invloed hebben op haar professionele ambitie. Denk bijvoorbeeld aan het stoppen van interne gesprekken die vrouwen tegenwerken, zoals 'ze is pas getrouwd' of 'ze zal vast binnenkort zwanger worden'.

2. Luister naar je werknemers

Na trainen is luisteren de volgende stap in het bouwen aan een open en proactieve bedrijfscultuur. Praat met uw werknemers en toon interesse zodat medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen en ambities met betrekking tot hun carrière te delen. In plaats van een ondersteunende cultuur te creëren voor vrouwen en leiderschap, is het beter om leiderschap an sich te stimuleren en medewerkers te motiveren de leiding te nemen. Dit creëert een omgeving waarin vrouwen gelijk worden behandeld, waarin zij uitdagingen aangaan en kunnen groeien.

3. Creëer een inclusieve cultuur

Een inclusieve bedrijfscultuur stimuleert integriteit en samenwerking en moedigt iedereen aan om hun eigen potentieel waar te maken. U kunt bijvoorbeeld mentorprogramma's maken die advies uitwisselen enkansen en suggesties mogelijk maken die HR niet altijd kan bieden.

4. Diversiteits- en integratiedoelen

Veel organisaties meten de vertegenwoordiging van vrouwen in managementfuncties, maar slechts 44% stelt diversiteit-doelen vast en nog minder stelt doelen voor promotie en externe werving van vrouwen. U zou doelen kunnen stellen binnen uw bedrijf en mogelijke indicatoren kunnen gebruiken zoals vrouwelijke vertegenwoordiging in externe sollicitatieprocedures en salarisverschillen voor vergelijkbare functies. Door uw doelen duidelijk te stellen is het makkelijker om vooruitgang te volgen, en uiteindelijk de inzet te belonen. Beoordeel uw medewerkers op wat ze kunnen en willen, niet op wie ze zijn.

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!