Places logo
Menu

Internationale cyberbende opgerold door de VS en Oost-Europese autoriteiten

Internationale cyberbende opgerold door de VS en Oost-Europese autoriteiten

De autoriteiten van de Verenigde Staten, Duitsland en een paar Oost-Europese landen hebben een cybercrime bende opgerold die ongeveer 90 miljoen euro hebben gestolen door online bankrekeningen te plunderen. Naar verwachting hebben de plunderaars meer dan 41.000 mensen en bedrijven hiermee benadeeld.

Stelen door middel van malware

Door middel van phishing mails konden de criminelen kwaadaardige software installeren op de computers van hun slachtoffers. Dit deden ze bijvoorbeeld in de vorm van valse facturen. Als de slachtoffers vervolgens op de link klikten, werd er malware geïnstalleerd. Deze malware gaf de cybercriminelen toegang tot inloggegevens voor banken van slachtoffers. Naar schatting zou de cyberbende vanaf eind 2015 actief zijn door de malware te verspreiden. Ze steelden vervolgens geld van slachtoffers boekte de bedragen over naar hun eigen rekening. De plunderaars zouden zich met name hebben gericht op bedrijven en probeerde honderdduizenden dollars tegelijk te stelen.

Internationaal team van plunderaars

De leider van de cyberbende is vermoedelijk een man uit Georgië. Hij huurde criminelen uit verschillende landen in die hun diensten hadden aangeboden op een ondergronds Russisch internetforum. Het internationale team beschikte over verschillende computerprogrammeurs met elk een eigen specialisatie. Zo was er een Rus die de malware GozNym ontwikkelde, een Moldaviër die gespecialiseerd was in het omzeilen van antivirussoftware en andere bendeleden die honderdduizenden phishing mails stuurde naar potentiële slachtoffers. Er bleek ook een Oekraïner gespecialiseerd te zijn in het creëren van servers waar kwaadaardige software op kon draaien. Op deze manier bleven ze ver buiten het bereik van opsporingsinstanties.

Berecht voor miljoenenroof

Opsporingsdiensten uit verschillende landen werkten samen om de bende op te rollen. De cybercrime bende zal worden berecht voor hun aandeel op miljoenenroof. Volgens de politie zijn er nog vijf verdachten voortvluchtig. Zorg dat u dus altijd let op de afzenders van uw mails en klik niet zomaar op links. Voordat u op een downloadsite klikt is het raadzaam om even naar de statusbalk te kijken. Is de URL nog hetzelfde als het domein dat u wilt bezoeken? Zo niet, dan kunt u beter niet doorklikken. Daarnaast is het ook belangrijk om een beveiligingspakket of virusscanner te installeren. U kunt naast deze beveiligingssoftware ook extra anti-spyware of anti-malware software gebruiken. Vaak zijn deze services ook gratis te downloaden.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!