Places logo
Menu

In 2023 gaat de AOW-leeftijd voor het eerst in 10 jaar niet omhoog

In 2023 gaat de AOW-leeftijd voor het eerst in 10 jaar niet omhoog

Voor het eerst in 10 jaar zal de AOW-leeftijd niet stijgen in het jaar 2023. Vanaf dat jaar mogen mensen wanneer zij 67 en 3 maanden zijn gewoon nog met pensioen, zo heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaald.

Het voorstel van minister Wouter Koolmees is door de ministerraad overgenomen. Koolmees heeft het voorstel gedaan naar aanleiding van een onderzoek van het CBS over de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Ten opzichte van voorgaande jaren is de levensverwachting minder snel gestegen.

Nederlanders die in 2023 65 jaar zijn, leven volgens het CBS naar verwachting nog zo'n 20,48 jaar. Vorig jaar was dit naar verwachting ongeveer 20,74 jaar.

In 2012 besloot het kabinet om de AOW-leeftijd in etappes te verhogen om oudedagsvoorzieningen betaalbaar te houden in de toekomst. In 2018 wordt de AOW-leeftijd 66 jaar. Elk jaar neemt de leeftijd dan toe met 4 maanden. Vanaf 2022 zal dit systeem ook veranderen. Vanaf dat jaar hangt de AOW-leeftijd af van de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Hoe hoger de nationale levensverwachting, hoe langer mensen moeten wachten op hun AOW.

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!