Places logo
Menu

Het is Wereld Bespaar Dag: waarop kun jij als ondernemer geld besparen?

Het is Wereld Bespaar Dag: waarop kun jij als ondernemer geld besparen?

Vandaag is het Wereld Bespaar Dag. Het is ook de laatste dag van de maand en voor veel mensen is het dan ook tijd om de maandelijkse balans op te maken. Hoeveel geld is er uitgegeven en hoeveel geld is er binnen gekomen? Wellicht heb je nog wat geld over, wat ga je daarmee doen? Je zou jezelf kunnen trakteren op iets leuks, maar je zou het ook kunnen sparen. Dat laatste is precies waar men vandaag bij stil staat.

Als ondernemer heb je veel kostenposten. De ene post is duurder dan de andere en soms vraag je je af of het niet goedkoper kan. Door kleine veranderingen door te voeren in vaste patronen, kun je flink geld besparen. Hieronder volgen vijf tips om kosten te besparen in jouw onderneming.

1 Bespaar op energiekosten

Je kunt als ondernemer veel geld besparen op energiekosten. Zorg ervoor dat er overdag en in de nacht geen onnodige verlichting brandt. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor lampen waarop je een tijd in kunt stellen. Dan branden ze alleen in de gewenste uren en daarna gaan ze weer uit. Hetzelfde geldt voor de verwarming en koeling. Zet de verwarming bijvoorbeeld al een paar uur eerder uit voordat je naar huis gaat. Je kantoor blijft dan vaak nog uren op temperatuur. Je kunt dus flink besparen met het goed instellen van de thermostaat. Daarnaast kan het voordelig zijn om elk jaar met een andere energieleverancier in zee te gaan. Bedrijven bieden vaak leuke kortingen aan voor nieuwe klanten en dat kan veel geld schelen.

2 Bespaar op abonnementen

Als ondernemer kun je ook besparen op abonnementen. Internet en telefonie is noodzakelijk voor je bedrijf en is daarom belangrijk. Dat wil niet zeggen dat je er niet op kunt besparen. Veel internet- en telefoonproviders bieden tegenwoordig alles-in-1 pakketten aan. Dit is ideaal voor ondernemers, omdat deze combideals alles bevatten wat zakelijke gebruikers nodig hebben. Net als bij de energiekosten, kun je ook op het gebied van internet en telefonie jaarlijks op zoek gaan naar goede acties of de goedkoopste aanbieder.

3 Bespaar door samen te werken

Als ondernemer sta je er niet altijd alleen voor. Om geld te besparen kun je de hulp inroepen van andere ondernemingen om voordeel van elkaar te hebben, ook wel barteren. Barteren is een vorm van zakendoen waarbij niet wordt betaald in geld voor een product of dienst, maar een wederdienst wordt geleverd. Het is dus een soort ruilhandel. Voordelen van deze manier van zakendoen is dat je elkaar helpt en een netwerk opbouwt.

4 Besparen op kantoorartikelen

Kantoorartikelen kunnen voor ondernemers een dure kostenpost zijn. Natuurlijk is het belangrijk om over goed materiaal te beschikken, maar toch kunnen er aanzienlijk kosten op worden bespaard. Een voorbeeld hiervan is de printer. Veel geprint papierwerk is overbodig. Een goedkoper alternatief is werken vanuit de cloud of een ander digitaal platform. Als je dan toch wil printen, print dan zwart-wit en dubbelzijdig. Ook daar bespaar je geld mee.

Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om tweedehands artikelen te kopen. Deze spullen zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan dat je ze in de winkel koopt. De kwaliteit is vaak hetzelfde, maar de besparing kan flink zijn.

5 Besparen op reiskosten

Of je nu met de auto reist, de trein of het vliegtuig: reizen is duur. Vraag jezelf daarom altijd af of de zaken niet per telefoon of via Skype te bespreken zijn. Zeker als de reistijd langer is dan het uiteindelijke zakelijke gesprek, zou je dit kunnen overwegen. Mocht er toch een vlucht of treinreis nodig zijn, vraag jezelf dan af of eersteklas hotels en vluchten echt nodig zijn. Tegenwoordig zit je ook vrij comfortabel in de tweede klas, zeker als het maar om een korte vlucht gaat. Een opkomend fenomeen om reiskosten te beperken is screensharing. Hierbij kun je je scherm delen met je gesprekspartner. Op die manier hoef je niet bij elkaar te komen om iets door te nemen waarbij een scherm aanwezig moet zijn.

Op welke kostenpost zou jij willen besparen en op welke manier doe je dat?

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!