Places logo
Menu

Grote transformaties in opkomst voor de energiesector

Grote transformaties in opkomst voor de energiesector

Windenergie gaat ruim voor 2030 de grootste stroombron worden in de EU met steenkool en kernenergie op de tweede plaats. Dit wordt vermeld in de World Energy Outlook 2018 uitgebracht door het Internationaal Energieagentschap (IEA). De IEA vermeld dat grote transformaties opkomst zijn voor de energiesector, van toenemende elektrificatie tot uitbreiding van duurzame energiebronnen, veranderingen in de olieproductie en globalisering van aardgasmarkten. Beleidskeuzes gemaakt door de overheid zullen voor Europa bepalen wat voor vorm het energiesysteem Europa aanneemt in de toekomst.

De IEA heeft voor de World Energy Outlook 2018 analyses uitgebracht die op scenario's gebaseerd zijn om alternatieven te bieden voor de energiesector. Het biedt een contrast van verschillende trajecten, gebaseerd op het huidige en geplande beleid in de toekomst. Dit met het doel om klimaatdoelen te kunnen bereiken in het kader van het VN-akkoord over klimaatverandering, het verminderen van luchtvervuiling en het zorgen voor universele energietoegang.

Windenergie wordt groot

Volgens de prognose van het IEA zal windenergie in 2027 de grootste energiebron worden van Europa. Windenergie zal groter worden dan kolen, kernenergie en gas. De groei van windenergie is naast de voordelen voor het milieu ook voor de economie zinvol. De bouw van nieuwe windparken en modernisering van bestaande windparken zullen banen, groei en inkomsten opleveren.

Vraag naar olie blijft toch toenemen

Ook al wordt er aangegeven dat windenergie op nummer 1 zal staan voor elektriciteitswinning in de toekomst, zal dit slechts 24% van Europa's energie leveren. Volgens de prognose zal de vraag naar olie de komende twintig jaar toenemen, evenals de uitstoot van CO2. Om het hele energiesysteem koolstofarm te maken, moeten er grote hoeveelheden wind en andere hernieuwbare energiesystemen gebruikt gaan worden voor verwarming, transport en industriële processen. De gehele wereldwijde behoefte aan energie blijft namelijk groeien omdat de gehele wereldbevolking blijft groeien. De energieconsumptie zal toenemen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Alleen Europa, zal in de toekomst minder energie gaan gebruiken. Het IEA verwacht daarom dat het gebruik van fossiele brandstof tot 2040 blijft toenemen, ondanks de opmars van schone stroom uit zon en wind.

Om een klimaatvriendelijk beleid te volgen binnen jouw bedrijf is het belangrijk om te beseffen dat er technisch veel mogelijk is zolang je maar de juiste investeringen doet. Investeringen in bijvoorbeeld warmtepompen of elektrische boilers voor verwarmingssystemen kunnen, de energie-en klimaatplannen die de EU-lidstaten aan het voorbereiden zijn voor 2030, al flink bevorderen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!