Places logo
Menu

Groot deel ondernemers onwetend of slordig tijdens belastingaangifte

Groot deel ondernemers onwetend of slordig tijdens belastingaangifte

Belastingaangifte doen blijkt voor ondernemers niet altijd even makkelijk te zijn. In een rapport aan de tweede kamer schrijft staatssecretaris Menno Snel dat in 40% van de bedrijven uit een steekproef onjuistheden zijn gebleken tijdens het doen van belastingaangiften bij ondernemers. Dit is geen unicum, uit steekproeven tussen 2014 en 2016 bleek dit percentage elk jaar rond de 40% te liggen. Bij deze steekproeven werden houders van zonnepanelen, die alleen ondernemer zijn voor de omzetbelasting, niet inbegrepen.

Gemaakte fouten

Fouten kunnen gevonden worden in het aftrekken van btw over de omzet die belast is, kortingen van de kleineondernemersregeling, verwarring over diensten met 6 of 0 procent btw en gegevens die op facturen ontbreken. De meeste van de fouten die gemaakt worden in belastingaangiftes blijkt te wijten aan onwetendheid, gemakzucht of slordigheid. De overige motieven achter fouten kunnen een slechte administratie, een pleitbaar standpunt, het opzoeken van grenzen in de wet en ingewikkelde of onduidelijke regelgeving zijn.

Ondernemer voor zonnepanelen

Menno Snel besloot in april 2018 dat zonnepaneelhouders geen btw-aangifte meer hoeven te doen na het aangiftetijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Deze particulieren betalen na dit tijdvak namelijk geen btw-meer. Nu moesten zij met deze panelen nog om ontheffing van administratieve verplichtingen vragen, omdat de Belastingdienst ze wel nog een btw-aangifte verplichting toezond.

Foto: Pixabay

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!