Places logo
Menu

Google investeert miljoenen in digitale journalistiek

Google investeert miljoenen in digitale journalistiek

Google presenteerde dinsdagmiddag het Google News Initiative (GNI), dat bedoeld is "om de journalistiek te helpen floreren in het digitale tijdperk". Hiervoor heeft Google maar liefst 300 miljoen dollar (244 miljoen euro) over. Deze investering wordt verdeeld over de komende drie jaar.

Gezond ecosysteem en relatieverbetering

Volgens Google worstelen uitgevers met de overgang naar digitale journalistiek. De reden dat Google hier zo begaan mee is, is omdat zij (en dochterbedrijf YouTube) afhankelijk zouden zijn van "een gezond ecosysteem van uitgevers met goede content". Bovendien wordt het internetgiganten als Google en Facebook verweten dat adverteerders tegenwoordig vooral online adverteren, waardoor traditionele media inkomsten mislopen. Google zou met de investering daarom tot doel kunnen hebben om hun moeizame relatie met mediabedrijven te verbeteren.

Google wil de overgang naar digitale journalistiek vergemakkelijken door middel van de dienst Subscribe with Google, die abonnees en uitgevers makkelijker bij elkaar moet brengen. NRC is de eerste Nederlandse nieuws-outlet die van de dienst gebruik gaat maken.

Nepnieuws bestrijden

Een gedeelte van het bedrag zal ingezet worden om nepnieuws te bestrijden. Google en YouTube hebben zelf met veel kritiek over nepnieuws te kampen gehad. Ze worden er namelijk van beschuldigd nepnieuws makkelijk toegankelijk te maken. Google heeft dit probleem erkent en geeft aan de systemen aan te passen zodat onjuiste informatie op tijd wordt herkend. YouTube krijgt hiervoor bijvoorbeeld een Top News-gedeelte, waarin alleen video"s worden uitgelicht die van geverifieerde bronnen afkomstig zijn.

Eerdere investering

Het is overigens niet de eerste keer dat Google geld pompt in de journalistiek. In 2015 stak de zoekmachine al 150 miljoen euro in een Europees fonds dat innovatie in de digitale journalistiek stimuleert. Dit innovatiefonds krijgt ook de naam GNI.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!