Places logo
Menu

Google investeert half miljard in datacenter Eemshaven

Google investeert half miljard in datacenter Eemshaven

Gister werd bekend gemaakt dat Google, naast de 950 miljoen euro die het al geïnvesteerd heeft in het Noord-Hollandse Eemshaven, nog eens een 500 miljoen euro zal investeren. Deze investering zal gebruikt worden om een verbouwing van het datacenter dat daar gevestigd is te bekostigen, deze zou naar schatting in 2020 gerealiseerd moeten zijn. Dit zal geen kleine uitbreiding zijn, want het datacenter krijgt er maar liefst een derde aan opslagruimte bij. Google geeft als reden voor de uitbreiding: "De vraag naar onze diensten neemt nog elke dag toe, en onze datacenters volgen datzelfde ritme".

Het datacenter in de Eemshaven is enorm groot, en werd eind 2016 geopend. Het center is één van de vier grote Europese datacenters van Google. Andere datacenters bevinden zich in België, Finland en Ierland. Momenteel werken er zo"n 250 mensen, maar naar verwachting zullen er meer banen beschikbaar komen naar aanleiding van de uitbreiding van het gebouw. Het gebouw dient als opslag basis voor data van verschillende diensten die onder Google vallen, zoals Google Maps, Gmail, en YouTube.

Heel Groningen profiteert

De minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, spreekt vol lof over de investeringen: "Dit toont aan dat Groningen internationale techbedrijven veel te bieden heeft, zoals hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. Bovendien heeft Google Groningen ook veel te bieden, zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een programmeer-programma voor de jeugd. Dit is een samenwerking waar iedereen in Groningen van profiteert". Naar verwachting zal de bouw van het nieuwe centrum ongeveer 1.200 bouwvakkers werk opleveren, en zal het centrum zelf 30 tot 40 nieuwe banen creëren. "Een ontwikkeling waar heel Groningen van profiteert" stelt Wiebes. Het datacentrum is tevens goed voor de Nederlandse economie, want uit onderzoek bleek dat het sinds de opening al indirect 800 miljoen euro bijgedragen heeft aan het bruto binnenlands product (bbp).

Toekomstplannen

Toen Google gisteren de plannen bekend maakte, bleek verdere groei van het bedrijf in de toekomst niet geheel onwaarschijnlijk. De vraag naar de diensten van Google blijft namelijk aanzienlijk stijgen. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat het nog voldoende grond bezit, om in de toekomst verder uit te breiden in de Eemshaven.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!