Places logo
Menu

Google investeert 1 miljard euro in datacenters in Nederland

Google investeert 1 miljard euro in datacenters in Nederland

Google investeert 1 miljard euro aan de bouw en verdere uitbreiding van een datacenter in Nederland. Bovendien kiest het bedrijf voor zonne-energie met het streven om de datacenters voor 100% op zonne-energie te laten draaien. Er wordt een nieuw centrum geopend in de gemeente Hollands Kroon en er wordt meer geld beschikbaar gesteld voor verdere uitbreiding in Eemshaven bij Agripoort.

Nieuwe medewerkers

Het bedrijf verwacht dat de bouw en uitbreiding 'gemiddeld duizend mensen per dag, per locatie' extra werk zal bieden. Als alle werkzaamheden zijn afgerond zullen op de twee locaties samen in totaal 475 mensen werken. Naar verwachting worden de projecten volgend jaar afgerond. Google geeft aan dat dit de eerste keer is dat het een tweede locatie bouwt in een Europees land.

Draaien op groene stroom

Google geeft aan dat de twee locaties voor 100 procent op groene stroom moeten gaan draaien. Om dit te realiseren worden vier locaties gebruikt waar wind-en zonne-energie wordt opgewekt. Sinds 2017 matcht Google het energieverbruik in alle faciliteiten met een 1:1 aankoop van duurzame energie. Dit betekent dat Google voldoende elektriciteit heeft van windturbines en zonnepanelen om het energieverbruik te dekken.

Microsoft

In Hollands Kroon staat ook een datacentrum van Microsoft. Met de nieuwe vestiging van Google in Hollands Kroon zal Google dichterbij Microsoft zitten. In totaal telt Nederland volgens de Dutch Data Center Association 95 datacentra. Dat is exclusief het datacentrum van Google. De meeste datacentra staan in regio Amsterdam. Nederland staat bekend als aantrekkelijke locatie voor het bouwen van datacentra. De internetinfrastructuur en de Amsterdam internet-exchange werken erg goed. Daarnaast komen diverse internet-zeekabels aan land, zoals de belangrijke 'Atlantic Crossing 1' in Beverwijk.

Google breidt de datacenter capaciteit uit om te voldoen aan de vraag naar diensten zoals Google Search, Gmail en YouTube.

Foto: Pixabay

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!