Gegevens gebruiker bij meer dan een kwart van de webshops niet goed beveiligd

Gegevens gebruiker bij meer dan een kwart van de webshops niet goed beveiligd

Uit onderzoek van Places Nieuws blijkt dat de gegevens van gebruikers bij meer dan een kwart van de webshops niet goed beveiligd worden. Maar liefst 27% van de websites van webshops bleek niet in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Gevoelige informatie van de consument, zoals adres- of betaalgegevens, staan niet veilig opgeslagen en kunnen door derden of hackers onderschept en misbruikt worden.

Maar liefst 73% van de websites heeft een SSL-certificaat

In totaal staan 22.656 webshops geregistreerd als werkend op Telefoonboek.nl. Hiervan is 27% niet in het bezit van een SSL-certificaat. De gebruiker ontvangt tijdens het bezoek van deze websites een melding, dat de website niet beveiligd is. Bij de overige 73% van de webshops is de website wel goed beveiligd. Hiermee troeft de webshopbranche veel andere bedrijfstakken af, bijvoorbeeld de boekhandels en de psychologen. Hier waren slechts 54% en respectievelijk 19,5% van de websites beveiligd met een SSL certificaat.

Wat is een SSL-certificaat precies?

Een SSL-certificaat heeft betrekking tot de beveiliging van de website. De afkorting SSL staat hierbij voor Secure Sockets Layer. Dit houdt in dat gebruik gemaakt wordt van een beschermende laag tussen de server en de internetbrowser. Deze laag beveiligt de ingevulde gegevens en zorgt ervoor dat deze niet door hackers of derden misbruikt kunnen worden. Een website met een SSL-certificaat wordt gekenmerkt een groen hangslot, dat naast de URL staat aangegeven. Ook is een veilige website te herkennen aan de URL, die begint met "https" en niet met "http".

Afbeelding: Pixabay