EU banken beperken leningen voor midden- en kleinbedrijf (MKB)
Leningaanvragen van ondernemers worden door EU banken steeds kritischer bekeken. Veranderende regels in de EU zorgen ervoor dat het voor midden- en kleinbedrijf (MKB) nog moeilijker wordt om bancaire leningen te verkrijgen. Deze veranderingen worden naar verwachting in 2022 doorgevoerd.
Groot deel mkb afhankelijk van bank
Volgens de Europese Centrale Bank heeft grofweg een op de tien mkb'ers moeite om financiële steun vanuit de bank te krijgen. Vaak hebben startende ondernemers geen optimale kredietwaardigheid, waardoor ze niet zelf hun bedrijfsactiviteiten kunnen bekostigen. Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat zo'n 70 procent van het mkb vertrouwt op steun van hun bank.
Nieuwe regels raken startende ondernemers
De veranderingen maken het voor EU banken duurder om geld uit te lenen aan kleine bedrijven, waardoor nieuwe leningaanvragen nog kritischer worden bekeken. Deze nieuwe regels raken voornamelijk startende ondernemers. Volgens Brian Reaves, CEO van Factris, is het voor het mkb altijd al lastig geweest om leningen te krijgen. Hij benoemt dat kleine bedrijven op zoek moeten gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden, om hun bedrijf zodoende draaiende te houden.
Factoring als alternatieve financiering
Een van de alternatieve financieringsmogelijkheden is factoring. Deze financieringsvorm bestaat al jaren, maar maakt sinds 2015 een opmars in Nederland. Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij de ondernemer zijn facturatie en debiteurenrisico overhevelt aan een factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de ondernemer direct zijn geld.
Naast financiering van debiteuren kan de ondernemer ook kiezen voor het beheer van de debiteurenportefeuille aan de factormaatschappij over te dragen. De normen zijn doorgaans ruimer dan bij bancaire financieringen, waardoor factoring van debiteuren zeer geschikt is voor startende ondernemingen. De omvang van de financiering groeit namelijk mee met de omvang van de debiteurenportefeuille.
Meer mkb'ers zeggen nee tegen banken
Uit een gepubliceerd rapport van Factris blijkt dat over het eerste halfjaar van 2019 alternatieve financieringsmogelijkheden exponentieel groeien onder het mkb in Europa. Steeds meer mkb'ers stappen over op snellere en flexibele fintech bedrijven als ze tijdelijk werkkapitaal nodig hebben. Aangezien banken bekend staan om hun logge dienstverlening, wordt vanuit het groeiende succes van fintech bedrijven een signaal gegeven dat het huidige Europese financiële systeem aan het kantelen is.
Foto: Canva
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen