Places logo
Menu

Eerste hulp voor starters: neem ik wel of geen accountant in de arm?

Eerste hulp voor starters: neem ik wel of geen accountant in de arm?

Bij het starten van een eigen onderneming komt vanalles kijken. Van het opstellen van een marketingplan tot het zoeken naar een geschikt bedrijfspand. Heeft u ook al over de administratie nagedacht? Een accountant kan u hier goed bij helpen. Voor kleine ondernemingen en zzp'ers is het niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. U kunt er dus ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met cijfertjes. Wat is verstandig voor u: wel of geen accountant in de arm nemen? In dit artikel lees je het antwoord op deze vraag. Bovendien wordt u geadviseerd waar u op moet letten bij het kiezen van een account en welke accountant aanbevolen worden.

Wat doet een accountant?

Een accountant houdt zich bezig met de financiële administratie en heeft als voornaamste taak om jaarrekeningen te controleren of samen te stellen. Daarnaast heeft een accountant een adviserende rol. Door het inzicht in cijfers en de analyse hiervan, kan een accountant namelijk adviseren op welke vlakken het bedrijf nog winst kan behalen.

Voordelen van uitbesteden

Een van de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van de administratie aan een accountant is dat het een hoop tijd scheelt. Deze tijd kunt u goed besteden aan het daadwerkelijke ondernemen: het runnen van uw bedrijf, het vinden van klanten, het maken van een marketingplan en het nadenken over nieuwe mogelijkheden bijvoorbeeld. Ook is het een groot voordeel dat u zich niet uren hoeft in te lezen over ingewikkelde fiscale zaken zoals het afschrijven van bedrijfsmiddelen, de btw-aangifte, relevante aftrekposten en de bijtelling van de bedrijfsauto. De belastingregels voor ondernemers verschillen namelijk veel van de regels voor particulieren. Het kan zijn dat u denkt 'piece of cake, die administratie', maar dat dit achteraf flink tegenvalt. Een accountant of boekhouder haalt het maximale uit alle belastingvoordelen en daarom gaat vaak op dat een goede accountant of boekhouder zichzelf uiteindelijk terugverdient.

Nadelen van uitbesteden

Klonk interessant hé: een accountant of boekhouder verdient zichzelf meestal terug. Een kanttekening daarbij is dat het in de meeste gevallen zo is, maar het helemaal niet hoeft te zijn dat deze kosten terugverdiend worden. Ga er namelijk van uit dat het uurtarief van een financiële expert gemiddeld rond de 60 à 70 euro per uur ligt. Voor een eenmanszaak bent ujaarlijks al snel 600 tot 800 euro kwijt voor de btw-aangifte (ieder kwartaal) en de aangifte inkomstenbelasting (jaarlijks). Heeft u zelf niet alle facturen en bonnetjes netjes bijgehouden? Dan kan de rekening nog hoger uitvallen. Een optie is om de administratie deels uit te besteden en het andere deel zelf op te pakken. Doe bijvoorbeeld zelf de btw-aangifte en laat de accountant de belastingaangifte aan het einde van het jaar doen. Ook (online) boekhoudprogramma's kunnen een uitkomst zijn.

Beoordelingen accountants

Zo, bent u er al uit? Als u een accountant in wilt schakelen is het goed om van te voren na te gaan met wie u zaken gaat doen. Een manier waarop u dit aan kunt pakken is het online zoeken naar reviews. Een van de websites waarop beoordelingen van accountants te vinden zijn, is Telefoonboek.nl. In totaal zijn hier 373 beoordelingen achtergelaten over accountants. Het gemiddelde van alle beoordelingen is een 6.9. Iets meer dan de helft (53%) van de beoordelingen is voldoende (6.0 of hoger), een kleiner deel (37%) is onvoldoende beoordeeld.

Professionaliteit en betrokkenheid

Bij accountants wordt professionaliteit zeer gewaardeerd. Klanten vinden het prettig om zaken te doen met specialisten die weten waarover ze spreken en verstand van zaken hebben. Daarnaast zijn klanten ook te spreken over een persoonlijke benadering: 'een betrokken accountant die altijd meedenkt met de ondernemer' scoort hoge ogen. Ook wordt het gewaardeerd wanneer een accountant goed bereikbaar is per mail en telefoon. Tenslotte vinden klanten het fijn om duidelijkheid te hebben over prijzen. Bedrijven waarbij een vast bedrag afgesproken wordt, hebben een streepje voor.

Slechte bereikbaarheid en hoge prijzen

Wanneer gekeken wordt naar de negatieve beoordelingen, valt op dat een groot deel van de bedrijven het erg druk heeft een daardoor weinig tijd neemt voor klanten. Denk daarbij aan gemiste telefoontjes en afspraken die een aantal keer verzet worden. Daarnaast worden regelmatig hoge prijzen gevraagd, die buiten proportie zijn. Dat is iets waar klanten ook niet al te enthousiast over zijn.

Op zoek naar een accountant? Deze bedrijven scoren het best!

Om het u makkelijk te maken, vindt u hieronder een lijst met de 10 best beoordeelde accountants van ons land:

Over dit onderzoek

De data die gebruikt is bij het schrijven dit artikel is afkomstig van Telefoonboek.nl. Op deze website kunnen consumenten bedrijven beoordelen op service, algemene indruk, prijs/kwaliteitsverhouding en bereikbaarheid. Op basis van het aantal reviews en ratings, wordt een gemiddelde berekend. In de top 10 zijn alleen bedrijven opgenomen die minstens 20 beoordelingen ontvangen hebben.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!