Places logo
Menu

Een einde aan de vloedgolf: startups in 2016

Een einde aan de vloedgolf: startups in 2016

Hippe bedrijven met flitsende slogans, vlotte praatjes speelse vormgeving en een wereld verbeterend product; zakelijk Nederland is al een aantal jaren in de ban van de "startup". Jonge ondernemers gaan er maar al te graag in mee, maar ook de oude rotten in de ondernemerswereld wagen zich aan een nieuw project. Allemaal strak gestijld en goed gebekt. Maar in hoeverre zit Nederland nog te wachten op een vloedgolf aan nieuwe startups? Telefoonboek verzamelde de startup-feiten van 2016.

Startende ondernemingen vs. startups

In 2016 daalde het aantal nieuwe inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel licht met 2,2% (160.958), terwijl in 2015 een absoluut record (164.619) werd bereik wat betreft het aantal startende ondernemingen. Daarbij moet de noot geplaatst worden dat een startende onderneming niet automatisch het stempel startup krijgt. De definities van dit begrip variëren nogal eens, maar doorgaans wordt een startup beschouwd als een bedrijf dat in de beginfase verkeert. Het wordt gedragen door een innovatief idee, dat met behulp van nieuwe technologieën een schaalbaar product levert. Dat wil zeggen dat het product niet per afnemer apart geproduceerd wordt. Een goed voorbeeld hiervan is een app of software. Ter illustratie: in die laatste branche steeg het aantal nieuwe KvK-inschrijvingen juist wél (van 4552 naar 4799 inschrijvingen).

Startup-moeheid

Onlangs publiceerde De Volkskrant een artikel waarin werd gesteld dat Nederland startup-moe is geworden. Tegenwoordig bedeelt bijvoorbeeld bijna iedere softwareontwikkelaar of webshop, branches die een groot onderdeel uitmaken van startups, zichzelf die titel toe. Ook daalt de interesse van externe partijen om te investeren in startups: in 2016 werd er, gecorrigeerd voor een aantal grote uitschieters in 2015, een slordige 50 miljoen minder geïnvesteerd dan het jaar ervoor.

Start van het einde

Wil dat zeggen dat het startup-era definitief voorbij is? Waarschijnlijk niet. Bedrijven met innovatieve ideeën zullen altijd gewenst blijven. Wel moet er misschien wat voorzichtiger omgesprongen worden met het label startup, aangezien startende bedrijven te pas en te onpas gebruik maken van deze titel.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!