Places logo
Menu

Eén derde websites openbaar vervoer onvoldoende beveiligd

Eén derde websites openbaar vervoer onvoldoende beveiligd

Veel van de opgezochte reizigersinformatie gaat tegenwoordig online. Vooral het mobiele verkeer heeft een groot aandeel gekregen, aangezien men onderweg meestal aangewezen is op de smartphone. Maar hoe zit het met de beveiliging van de websites van openbaar vervoerders? Telefoonboek.nl onderzocht 27 websites op het gebruik van een SSL-gecertificeerde verbinding.

Wat is SSL?

SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt ervoor dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.

Onderzoek

Van de 27 onderzochte websites bezitten er achttien een SSL-certificaat. Dat betekent dat negen websites niet in het bezit zijn van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op 33,3%. In deze gevallen kan het zo zijn dat een gedeelte van de website waar met persoonsgegevens wordt gehandeld zich wel achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.

NS

We zien dat veel van de streekvervoerders, zoals Arriva, Syntus en Connexxion, wél gebruik maken van een SSL-protocol. De opvallendste website zonder https is die van de NS: bij de pagina "Mijn NS" wordt weliswaar gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding, maar de hoofdpagina is nog steeds niet voldoende beveiligd. Daardoor is opgezochte informatie op die pagina nog steeds gevoelig voor hackers.

Winst te behalen

Hoewel de statistieken er al beter uit zien dan bij andere branches (uit eerder onderzoek bleek dat nog geen 10% van alle bedrijven een SSL-certificaat gebruikt), valt er nog steeds wat winst te behalen, denkt Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl: "Deze websites worden gebruikt door een groot publiek. Opgezochte informatie of ingevulde gegevens kunnen zonder https nog steeds makkelijk op straat belanden. Daar tref je dan meteen een grote groep mee"

Het gebruik van een SSL-gecertificeerde website zorgt ervoor dat u en uw bezoekers op een veilige manier informatie uit kunnen wisselen. Wilt u zelf ook een website met een beveiligde verbinding? De aanschaf van een SSL-certificaat is een vrij eenvoudige en goedkope manier om uw website een betrouwbare uitstraling te geven.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!