Places logo
Menu

Earth Day: hoe kan Artificial Intelligence bijdragen aan een duurzame wereld?

Earth Day: hoe kan Artificial Intelligence bijdragen aan een duurzame wereld?

Het is vandaag de Dag van de Aarde ofwel Earth Day. Dit is 's werelds grootste milieubeweging die het hele jaar werkt om de klimaatverandering op te lossen, plastic vervuiling te beëindigen, bedreigde soorten te beschermen en de milieubeweging over de hele wereld te verbreden, onderwijzen en activeren. Tegenwoordig zijn er steeds meer technieken die bij kunnen dragen aan een duurzame wereld. Technologie zoals Artificial Intelligence biedt grote kansen voor een duurzame wereld. Maar op welke manier kan AI bijdragen aan een duurzame wereld? Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

Wat is Artificial Intelligence?

AI is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie nodig voor is. Er zijn twee versies van Artificial Intelligence te onderscheiden. De narrow-variant en de general-variant. De narrow-variant is al volop te zien in het dagelijkse leven, dit zijn zoekmachines, spamfilters, robot-stofzuigers en -grasmaaiers. De general-variant is de volledig ontwikkelde AI die in de toekomst los van de mens kan bestaan.

Efficiënt verdeelde energie

Met behulp van Artificial Intelligence kunnen veel gegevens verzameld worden. Deze gegevens kunnen vervolgens gecombineerd en berekend worden door algoritmes. Op basis van al deze gegevens kan men waarnemingen doen en beslissingen nemen. Door AI kan bijvoorbeeld het gebruik van energie gemeten worden. Met behulp van Artificial Intelligence kan vastgesteld worden op welke momenten veel energie wordt verbruikt. Elektriciteitsmeters zouden op basis van het aanbod van energie kunnen aangeven wanneer iemand het beste zijn of haar elektrische auto op kan laden of de was te doen. Door deze maatregel kan wind- of zonne-energie efficiënter worden verspreid.

Zelfrijdende auto's

Zelfrijdende auto's worden steeds verder ontwikkelt en de volledig autonome auto is dichtbij. Een autonoom voertuig kan zonder ingrijpen van de bestuurder aan het verkeer deelnemen. Het voertuig beschikt over veel sensoren die de omgeving in de gaten houden. Wanneer auto's volledig zelfstandig kunnen rijden behoren zij tot de general-variant van AI. Zelfrijdende auto's zouden als een soort uber kunnen dienen die mensen via een app kunnen oproepen. De Uber die het dichtst in de buurt is wordt dan door het systeem opgeroepen om iemand op te halen. Hierdoor hebben mensen zelf geen auto's meer nodig en worden er niet te veel auto's geproduceerd. Zelfrijdende auto's zouden daarnaast de parkeerdruk kunnen verlagen, voor minder vervoersbewegingen in de stad zorgen, de verkeersveiligheid verhogen en voor een verbetering van luchtkwaliteit zorgen.

Landbouw en klimaat

Kunstmatige intelligentie kan op meer gebieden bijdragen aan de duurzaamheid van de wereld. Het kan in de landbouw ingezet worden om data te verzamelen en op basis daarvan beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door in een vroeg stadium te ontdekken of bepaalde gewassen besmet zijn. AI kan ook ingezet worden om meer inzicht te krijgen in het veranderen van het klimaat op aarde.

Keerzijde van AI

Hoewel Artifical Intelligence op verschillende manieren kan bijdragen aan het verduurzamen van de wereld is er ook een keerzijde. Technologie kan namelijk de ongelijkheid in de wereld vergroten doordat bijvoorbeeld alleen rijke landen er toegang tot hebben en arme landen niet. Dataverzameling door AI kan daarnaast leiden tot privacyschendingen. Het is daarom erg belangrijk om bij de ontwikkeling van Artificial Intelligence goede afwegingen te maken.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!