Places logo
Menu

Denk aan uw toekomst: pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Denk aan uw toekomst: pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers zich niet in hun pensioen verdiept. Toch is het belangrijk om dit wel goed geregeld te hebben. Ook na uw pensioen wilt u er namelijk warm bijzitten. Bovendien, hoe eerder u begint met sparen voor uw pensioen, hoe lager de maandlasten zullen zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om geld opzij te zetten voor later. Places Nieuws heeft de opties voor u uitgezocht en op een rijtje gezet.

Het Nederlandse pensioensysteem bestaat uit drie onderdelen: de AOW-uitkering van de overheid, het werkgeverspensioen en het pensioeninkomen dat men zelf opbouwt. Als zelfstandig ondernemer ontvangt u, tenzij u ooit voor een werkgever heeft gewerkt, geen werkgeverspensioen. Het AOW-bedrag is daarnaast voor veel gepensioneerden niet genoeg. Het is daarom belangrijk dat u zelf op tijd begint met het opbouwen van een pensioen.

Geld sparen of beleggen

Sparen is een ouderwetse en veilige manier om geld opzij te zetten. U kunt ervoor kiezen om maandelijks een geldbedrag op een spaarrekening te storten. De spaarrentes zijn momenteel echter zo laag dat sparen niet veel rendement oplevert. Een combinatie van sparen en beleggen kan daarom een goede uitkomst zijn. Beleggen is risicovoller dan sparen, maar het kan wel meer rendement bieden. Indien u geen professional op dit gebied bent, kunt u het beste uw geld laten beleggen door beleggingsfondsen.

Verzekering

Er zijn verschillende verzekeringen waarmee u geld voor uw pensioen kunt sparen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lijfrenteverzekering. Lijfrente is een pensioenregeling die u bij een bank of verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten. Bij een lijfrente kunt u ervoor kiezen om periodiek een premie te betalen of om in een keer een groot bedrag in de verzekering te storten, hiermee kunt u uw pensioen aanvullen. Wanneer u met pensioen gaat, kunt u dit geld maandelijks laten uitkeren.

Oudedagsreserve

Als ondernemer kunt u jaarlijks een deel van uw winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dit betekent niet dat er daadwerkelijk geld opzij wordt gezet. Het betekent dat er een bedrag van de jaarlijkse winst mag worden afgetrokken, waardoor u een lagere belastingaanslag krijgt. U krijgt hierdoor dus een belastingvoordeel. Dit voordeel kunt u gebruiken om direct te investeren in uw bedrijf. Wanneer u met pensioen gaat, komt het gespaarde bedrag van de oudedagsreserve vrij. U moet dan wel belasting betalen over dit bedrag. Doordat u dan waarschijnlijk in een lage belastingschijf valt, hoeft u op het moment van afrekenen een lager tarief te betalen. Hierdoor kan het voordelig zijn om een oudedagsreserve op te bouwen.

Stijging waarde van onderneming

Ondanks dat het slim is om geld opzij te zetten voor een pensioen, is dit natuurlijk niet verplicht. Wanneer uw bedrijf in waarde blijft ontwikkelen kunt u hierop vertrouwen. De waarde van uw onderneming kan bijvoorbeeld stijgen door het kopen van een bedrijfspand. Het kapitaal wat u hiermee opbouwt kan uiteindelijk gebruikt worden voor uw pensioen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!