De Laundroid is een robot die jouw schone was sorteert en opvouwt
Een Japans bedrijf in Tokyo genaamd Seven Dreamers, heeft een robot ontwikkeld genaamd Laundroid. De robot vouwt en sorteert kleding, maar hij is bij lange na nog niet dé perfecte kledingvouwer die je altijd al hebt gewild.
De Laundroid
In 2005 is de ontwikkeling van Laundroid begonnen, maar tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is de robot pas in de eerste dagen van het nieuwe jaar vertoond aan het publiek.
Men kan tot wel 30 schone, droge kledingstukken in de robot plaatsen en ongeveer zes uur later ligt de gesorteerde, gevouwen kledingstukken klaar. In die zes uur had je het natuurlijk ook al lang zelf kunnen opvouwen en als er dan rekening wordt gehouden met de prijs van 16.000 dollar, dan wordt de Laundroid mogelijk iets minder aantrekkelijk.
Een lastige taak
Shin Sakane, CEO van Laundroid, vertelt aan ZDNet: "Zacht materiaal zoals kleding is een van de moeilijkste problemen voor kunstmatige intelligente, zelfs nu. Het vouwen van kleding lijkt een makkelijke taak, maar eigenlijk is het zeer lastig. Dat is dan ook de reden dan niemand anders het ooit eerder heeft gedaan."
Als een apparaat kleding moet vouwen en sorteren, dan moet het systeem elk kledingstuk apart identificeren en het fysiek kunnen vouwen - een lastigere taak dan het klinkt. Een handdoek vouwen is bijvoorbeeld een zeer gecompliceerde handeling voor de machine en sokken zijn momenteel zelfs onmogelijk te sorteren.
"Sokken paren is een van de moeilijkste taken, omdat zelfs de nieuwste kunstmatige intelligentie die we hebben ontwikkeld het heel lastig vind om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld donkerblauwe sokken en zwarte sokken. Of bijna dezelfde kleur zwart, maar gemaakt met een andere stof. Het ergste is wanneer je het juiste paar hebt, maar één sok gekrompen is.", vertelt Sakane.
Sneller en goedkoper
Hoewel de machine nog niet heel geavanceerd is, nogal lang doet om een voor mensen simpele taak uit te voeren en maar liefst 16.000 dollar kost, zijn er volgens Sakane toch nog bijna 500 mensen die zich hebben ingeschreven om de Laundroid te kopen.
De prijs zal dan ook een stuk lager worden wanneer er meer Laundroids worden ontwikkeld. In principe kan de Laundroid dan alleen nog maar sneller en goedkoper worden. Dus wie weet wordt al onze kleding over 10 jaar wel gevouwen door onze persoonlijke, gerobotiseerde kledingvouwer.
Foto: Laundrapp
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen