Places logo
Menu

De crypto-hype: Bitcoin al meer dan 5.500 dollar waard

De crypto-hype: Bitcoin al meer dan 5.500 dollar waard

De Bitcoin is de afgelopen 24 uur met zo'n 15% gestegen. De munt wordt steeds populairder bij een steeds groter publiek wat er voor heeft gezorgd dat de waarde zo stijgt. Begin 2017 lag de waarde van de digitale munt nog onder de 1.000 dollar.

De crypto-hype begon eerder dit jaar toen met name jonge mensen massaal digitale valuta aanschaften. Bitcoin en Ethereum waarin veruit de populairste cryptocurrencies.

In september van dit jaar daalde de Bitcoin nog fors in waarde toen de Chinese overheid haar regels verstrengde op het gebied van cryptocurrency. De overheid heeft echter de regels weer aangepast waardoor er minder streng opgetreden wordt. Omdat de vraag naar cryptocurrency in China ongeveer goed was voor 10% van de wereldwijde vraag, is dit een belangrijke markt voor digitale valuta.

Ook vanuit Rusland komt enigszins positief nieuws. Putin eiste dat er maatregelen kwamen op het gebied van Cryptocurrency. Hij had het over de mogelijke risico"s van digitale munteenheden. De anonimiteit van cryptocurrency zou als gevolg kunnen hebben dat de munten worden ingezet voor onwettige doeleinden, zo waarschuwde Putin. Hij wilde echter niet te veel blokkades opleggen en stond niet geheel negatief tegenover cryptocurrency. Dit heeft ook gezorgd voor een stijging in waarde.

Blockchain: de toekomst?

Het vertrouwen in blockchain-technologie neemt ook steeds meer toe. Cryptocurrency, digitale valuta, kunnen worden ingezet als betalingsmiddel via de blockchain. Wanneer een transactie wordt gedaan via de blockchain, moet deze transactie goedgekeurd worden door een netwerk van verschillende computers (dit wordt een peer2peer-netwerk genoemd). Dit zorgt er voor dat de transactie volledig transparant is waardoor het systeem minder fraudegevoelig is.

De belangrijkste reden dat deze technologie zo populair is, is echter omdat de transacties anoniem, zonder bemoeiing van banken en een stuk sneller gemaakt worden. Veel economen hebben vertrouwen in het feit dat blockchain de toekomst is, of in ieder geval kan worden. Het legt de macht bij het volk neer, zo zou gesteld kunnen worden. Dit spreekt veel mensen aan waardoor er massaal digitale munten gekocht worden.

Een speculatieve zeepbel?

Er bestaat echter ook veel zorgen over cryptocurrency. Verschillende partijen vrezen dat er sprake is van een (speculatieve) zeepbel. Door enthousiaste, jonge investeerders wordt namelijk verwacht dat Bitcoin alleen maar zal blijven groeien. Dit vertrouwen zorgt er voor dat er steeds meer mensen Bitcoins gaan kopen. Een probleem is dat dit er voor kan zorgen dat er dadelijk meer verkopers dan kopers zijn. De prijs wordt dan ver boven de intrinsieke waarde gepusht.

Jonge "investeerders" zijn enthousiast over digitale valuta zoals Bitcoin omdat het lijkt alsof cryptocurrency een makkelijke manier is om snel geld te verdienen. Waar vaak geen rekening mee wordt gehouden is dat er alleen nog maar verlies wordt gemaakt totdat een koper bereid is de munten te kopen voor de toegenomen waarde. Dus de waarde van een investering kan wel gestegen zijn met 1.000 euro, maar als er naar verhouding meer kopers dan verkopers zijn wordt het lastig om de munt ook echt te verkopen voor de winstgevende prijs.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn niet een slechte investering, er moet echter wel enigszins genuanceerd gekeken worden naar de situatie. Er moet rekening worden gehouden met de basisrisico"s van investeren.

Investeringsrisico"s

Cryptocurrency wordt niet gekocht vanwege de echte waarde. Het digitale geld wordt namelijk niet gebruikt als valuta, maar als een investering. Want waarom zou je ook iets uitgeven wat naar verwachting alleen maar in waarde zal stijgen? Dit is gevaarlijk gedrag als de jonge investeerders ook willen beginnen aan traditionelere vormen van investeren.

Wanneer er wat meer traditionele investeringen worden gedaan zoals het kopen van aandelen, dan verspreiden investeerders hun investeringen vaak over verschillende aandelen. Niet alleen om de kans op winst te vergroten, ook om risico"s te voorkomen. Een verscheidenheid aan investeringen loopt minder risico om beïnvloed te worden door de negatieve prestatie van één enkele investering. Eén gebarsten zeepbel kan er dan namelijk al voor zorgen dat er niks meer overblijft als er gefocust wordt op bijvoorbeeld één aandeel.

Als de crypto-investeerders overtuigd zijn dat Bitcoin de enige manier is om op lange termijn rijk te worden, dan kan dit dus voor problemen zorgen. Wanneer de basisrisico"s van investeren en traditioneel financieel advies genegeerd worden, dan zou het kunnen dat toekomstige investeerder nog wel eens verkeerde financiële beslissingen gaan nemen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!