Places logo
Menu

Consumenten besteden meer maar zijn minder tevreden dan vorig jaar

Consumenten besteden meer maar zijn minder tevreden dan vorig jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat consumenten dit jaar in de maand juli meer geld hebben besteed dan een jaar eerder. Het gaat hierbij om een stijging van 2,6 procent. Hoewel consumenten meer geld uitgeven zijn mensen dit jaar minder positief gestemd over de economie.

Economie

In september is het consumentenvertrouwen gedaald naar het laagste punt van de afgelopen twee jaar. Desondanks ligt het vertrouwen nog ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Consumenten zijn in de afgelopen twaalf maanden vooral minder positief over de economische situatie. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is ook gedaald deze zomer. Op verschillende plaatsen is het aantal woningen schaars en zijn de huizenprijzen erg hard gestegen. Hierdoor is het voor veel mensen geen goede tijd om een huis te kopen.

Uitgaven

Ondanks de daling in het consumentenvertrouwen geven mensen wel meer geld uit. Consumenten geven dit jaar vooral meer geld uit aan voedings- en genotmiddelen, hier is een toename van 4,9 procent te zien. Daarnaast zijn de uitgaven aan duurzame goederen gegroeid met 2 procent en hebben mensen bijna 3 procent meer geld uitgegeven aan overige goederen zoals benzine, energie en water.

Online shoppen

Uit cijfers van het CBS blijkt tevens dat consumenten steeds meer online besteden. Nederland behoort zelfs tot een van de vijf landen in Europa waar het meest online gewinkeld wordt. Dit is te lezen in een eerder geschreven artikel op Places Nieuws. Het aantal online bestedingen in het eerste halfjaar van 2018 is in Nederland gestegen met 11 procent. De Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org verwacht dat het aantal online bestedingen in 2018 verder stijgt naar 14 procent.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!