Places logo
Menu

Btw-verhoging noodzaakt aanpassingen voor ondernemers

Btw-verhoging noodzaakt aanpassingen voor ondernemers

Op 18 december gaat de kamer stemmen over het verhogen van het lage BTW-tarief. Als de Eerste Kamer instemt met de nieuwe Belastingwet, gaat per 1 januari het lage BTW-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Onder het lage BTW-tarief vallen bijvoorbeeld alle levensmiddelen, ons water, boeken, de kapper, de fietsenmaker een bezoek aan het museum, de bioscoop of horeca. Naast dat de prijzen voor de consument duurder zullen worden is het voor ondernemers ook een administratieve uitdaging.

Lastig voor kleine ondernemingen

Kleine supermarkten, slagers of bijvoorbeeld kruideniers zullen meer problemen ondervinden met de wetswijziging dan grote ketens. Het kan namelijk een behoorlijke klus zijn om alle prijzen handmatig te veranderen. Sommige bedrijven zullen zelfs een nieuw kassasysteem moeten aanschaffen om te zorgen dat vanaf januari het juist btw-tarief op de bonnetjes vermeld staat. Het nieuwe btw-tarief heeft namelijk impact op de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. Kleine ondernemingen vrezen ook voor de gevolgens voor hun winst door de wetswijziging. Bettina Loose is eigenaresse van een ambachtelijke (biologische), haar producten zijn al duurder dan de producten in de supermarkt. Ze vreest voor de gevolgen van de wetswijziging omdat ze haar producten nog duurder moet maken.

Btw-verhoging en winst

Als ondernemer kun je kiezen of je de btw-verhoging wel of niet doorberekent naar je klanten. De meeste ondernemers zullen dit wel doen, maar er zijn ook ondernemers die zelf (gedeeltelijk) de verhoging van drie procent willen opvangen om geen klanten te verliezen. De nieuwe wetswijziging kan wel nadelige gevolgen hebben voor jouw winst. Door het doorbereken van de btw worden je prijzen hoger wat wellicht ertoe kan leiden dat je minder verkoopt.

Geen naheffing over 6% btw over 2018

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het btw-tarief. De Belastingdienst zal daarom niet gaan naheffen op in 2018 betaalde diensten of producten die pas in 2019 gaan plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar pas volgend jaar gaan plaatsvinden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals stukadoor-of verfwerkzaamheden in huis.

Voorbereiden op de verhoging

Als ondernemer kunt u zich alvast voorbereiden op de verhoging door de administratie en prijzen aan te passen. Voer als restaurant bijvoorbeeld een winterkaart in waarop je de prijzen alvast aanpast. Je kan ook bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aanpassen. Bij het opstellen van offertes voor 2019 kun je ook rekening houden met de geplande btw-verhoging.

Verhoging door verandering belastingstelsel

De oorzaak van de verhoging van het lage btw-tarief is volgens het Kabinet de grote veranderingen in het belastingstelsel. We gaan van vier schijven naar twee schijven. Hierdoor zou de groep 'werkenden' er fors op vooruit moeten gaan. De ruimte om deze belastingverlaging mogelijk te maken, wordt dus (grotendeels) opgevangen door de btw-verhoging. Hoewel uit berekeningen van het Rijk blijkt dat iedereen er door de lastenverlichting op verschillende vlakken op vooruit gaat, is er toch veel kritiek op de maatregel. MKB-Nederland denkt dat de verhoging funest zal zijn voor horecazaken en ondernemingen bij de grensregio's. Bedrijven die met kleine marges werken zullen het hardst getroffen worden door de verhoging volgens MKB-Nederland.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!