Places logo
Menu

Bijna alle nepwebwinkels die Consumentenbond opspoorde inmiddels offline

Bijna alle nepwebwinkels die Consumentenbond opspoorde inmiddels offline

Het web is weer een stukje veiliger geworden voor Nederlanders. In maart 2018 spoorde de Consumentenbond al 2.000 malafide webwinkels op. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft aan de Consumentenbond laten weten dat er in drie maanden tijd 1.850 nepwebshops offline zijn gehaald. SIDN is de beheerder van het .nl-domein.

De Consumentenbond spoorde de malafide webshops op door webwinkels te onderzoeken die merkkleding en luxe producten met tegen sterk verlaagde tarieven aanboden. In werkelijkheid bleken veel van deze webshops nepproducten te verkopen of niets te leveren. Dit leverde een lijst van 2.000 malafide webshops op. De webwinkels bleken bijna allen bij een van vier hostingpartijen geregistreerd te zijn. 1API en Openprovider voldeden al aan het verzoek van de Consumentenbond om de nepwebshops offline te halen. Hierdoor gingen 850 websites uit de lucht.

De rest van de malafide webshops bleef langer in de lucht. Pas nadat de Consumentenbond SIDN had gevraagd in gesprek te gaan met het Amerikaanse GoDaddy en Indiase Public Domain Registry (PDR) werden de bedrijven overgehaald 1.000 nepwebwinkels offline te halen. De overige 150 malafide websites blijven vooralsnog online.

SIDN werkt aan een geautomatiseerd systeem om malafide websites sneller en op grotere schaal op te sporen en ze automatisch door te spelen aan "registrars" om de nepwebwinkels offline te halen. Dit werd voorheen handmatig gedaan en op basis van meldingen. Het geautomatiseerde systeem zou criminelen moeten ontmoedigen om de Nederlandse extensie van domeinnamen te gebruiken.

Het is ook nuttig om als internetgebruiker zelf te weten hoe u een malafide website kan herkennen. We schreven hier een artikel over met tips, onder andere over het lezen van reviews en letten op spelfouten.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!