Places logo
Menu

Bijna 90% webshops onvoldoende beveiligd

Bijna 90% webshops onvoldoende beveiligd

Uit onderzoek van Telefoonboek.nl blijkt dat veel websites het gebruik van SSL-gecertificeerde verbindingen nog niet omarmen. Van de 563.597 geregistreerde webadressen maakt slechts 9,0% gebruik van een beveiligde verbinding.

Wat is SSL?

SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.

Webshops

Er bestaat een groot verschil tussen diverse branches wat betreft SSL-gebruik. Uit de database van Telefoonboek.nl komt onder andere naar voren dat slechts 10,1% van de geregistreerde adressen in de categorie "webshops" in het bezit zijn van een SSL-certificaat. Een verontrustend gegeven, aangezien deze websites veel met persoons- en bankgegevens werken. Ronny Oonk, onderzoeker van Telefoonboek.nl, zegt hierover: "Juist webshops zouden allemaal moeten kiezen voor een beveiligde online verbinding, want het geeft consumenten het vertrouwen om veilig producten te kopen". Ook categorieën als "reclamebureau" en "tekstschrijver" maken relatief weinig gebruik van een beveiligde verbinding (respectievelijk 3,5 en 3,0%).

Cijfers in de zorg

Een andere branche waar veel verkeer van vertrouwelijke informatie plaatsvindt, is de gezondheidszorg. De categorieën "apotheek" (80,4%) en "huisarts" (56,8%) scoren al iets beter op SSL-gebruik, maar nog verre van optimaal. Steeds meer huisartsen kiezen ervoor om via een online portaal afspraken te maken en contact met patiënten te onderhouden. Veel van de informatie die daar overgedragen wordt, bijvoorbeeld over een ziektebeeld, wordt liever privé gehouden. Dat mag natuurlijk niet zomaar op straat komen te liggen. Tevens valt op dat psychologen (7,1%) en tandartsen (27,2%) daar zelfs nog ver achteraan lopen.

Het gebruik van een SSL-gecertificeerde website zorgt ervoor dat u en uw bezoekers op een veilige manier informatie uit kunnen wisselen. Wilt u zelf ook een website met een beveiligde verbinding? De aanschaf van een SSL-certificaat is een vrij eenvoudige en goedkope manier uw website een betrouwbare uitstraling te geven.

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!