Places logo
Menu

Bent u zzp’er? Deze nadelen van zelfstandig ondernemen herkent u sowieso

Bent u zzp’er? Deze nadelen van zelfstandig ondernemen herkent u sowieso

Ondernemer zijn, het lijkt rozengeur en maneschijn, maar niets is minder waar. Die vrijheid klinkt allemaal leuk en aardig, maar het bestaan als zzp'er heeft vaak ook genoeg nadelen. Wat dacht u van stapels administratie, financiële onzekerheid en veel verantwoordelijkheid? Het klinkt u vast bekend in de oren, dus lees vooral verder als u nog meer typische zzp-nadelen wilt lezen. Of gaat u binnenkort 'voor uzelf beginnen'? Dan zijn dit een aantal belangrijke punten om goed in uw oren te knopen.

#1: De grens tussen werk en privé vervaagt

Als zzp'er heeft u altijd te maken met klanten die per se nu of toch in het weekend werk opgeleverd willen zien. En dan zijn er ook nog deadlines, die wel eens anders lopen zonder dat u daar zelf invloed op heeft. U bent zelf verantwoordelijk als zzp'er, dus zegt misschien niet zo snel nee. Het is belangrijk om uw eigen tijd goed te kunnen bewaken om van de voordelen die de vrijheid als zzp'er met zich meebrengt te kunnen genieten.

#2: Onzekerheid op het gebied van opdrachten

Zelf verantwoordelijk zijn voor je opdrachten: het kan voordelig zijn, maar ook juist nadelig. Als u net begonnen bent met uw eigen zaak of u een tijdje minder opdrachten heeft, dan moet u misschien vaker ja zeggen tegen iets waar uw hart eigenlijk niet naar uit gaat. Alles om genoeg inkomsten te houden om rond te komen. Want geen werk, betekent geen inkomsten. Het kan moeilijk zijn om met deze onzekerheid te leven. Hou dit zeker in uw achterhoofd als u van plan bent om een eigen bedrijf te starten.

#3: De administratie komt er ook nog bij

Naast het uitoefenen van uw vak moet u zich ook nog eens verdiepen in allerlei bijzaken. Denk daarbij vooral aan administratie, absoluut niet de lievelingsbezigheid van ondernemers. Omzetbelasting, inkomstenbelasting: weet u het verschil nog? Die administratielast is niet echt prettig. Wellicht dat u het een en ander uit kan besteden, zodat u zich meer kunt richten op uw core business. U bent uiteindelijk ondernemer geworden omdat u een passie heeft voor uw eigen vakgebied.

#4: De gezelligheid van samenwerken ontbreekt

Het leven als zzp'er kan soms behoorlijk eenzaam zijn. Vooral als u net uit loondienst komt, is het verschil met het zelfstandig ondernemerschap goed voelbaar. Dat is niet alleen in positieve zin (vrijheid!), maar ook in negatieve zin. Meerdere ondernemers geven regelmatig aan dat ze hun collega's en het kantoor toch wel missen. Gelukkig zijn er wel oplossingen voor eenzaamheid: wat dacht u van flexwerk kantoren en netwerkborrels?

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!