Places logo
Menu

Beheer van medische gegevens volgend jaar mogelijk vanaf uw mobiel

Beheer van medische gegevens volgend jaar mogelijk vanaf uw mobiel

Minister voor Medische Zorg en Sport heeft aangekondigd dat de zogenaamde persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) vanaf volgend jaar voor iedereen beschikbaar wordt. Dit is een digitaal dossier waarin mensen hun medische gegevens kunnen beheren. Mensen kunnen zelf bepalen welke patiëntgegevens in het dossier komen, dit wordt gedaan in overleg met zorgverleners. Tevens kan men zelf bepalen met wie zij de informatie willen delen. Er zijn al verschillende apps op de markt waarin patiëntgegevens gedeeld kunnen worden maar tot nu toe was er nog geen systeem wat door de regering is vastgelegd.

Verbetering eHealth

Door de komst van een persoonlijke gezondheidsomgeving kunnen vormen van eHealth verbeterd worden. Zo kan een verbeterde gegevensuitwisseling op het gebied van medicijngebruik veel misverstanden voorkomen. Er is veel subsidie vrijgemaakt voor ziekenhuizen en andere zorgverleners om hun gegevens toegankelijk te maken voor patiënten. Dit wordt nu gedaan via het "landelijk schakelpunt", hierdoor wisselen ziekenhuizen, apotheken en huisartsen op regionaal niveau informatie uit, indien de patiënten hier toestemming voor geven.

Privacy

Het opslaan van medische gegevens van patiënten is altijd een gevoelig onderwerp geweest. Zo is er in 2011 een elektronisch patiëntendossier afgekeurd omdat senatoren vonden dat de privacy van patiënten niet voldoende gewaarborgd was. Doordat patiënten in het nieuwe systeem zelf kunnen aangeven welke gegevens in het dossier komen kan de privacy van patiënten wel voldoende beschermd worden. Er worden daarnaast hoge eisen aan het nieuwe systeem gesteld. Zo moet het nieuwe systeem beter worden dan DigiD, het beveiligde digitale communicatiesysteem van de overheid. Daarnaast moet iedereen ermee overweg kunnen, ook laaggeletterden. Er wordt momenteel een praktijkproef met de persoonlijke gezondheidsomgeving gedaan die in de zomer afgerond moet zijn.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!