Places logo
Menu

Amazon Go: de supermarkt van de toekomst?

Amazon Go: de supermarkt van de toekomst?

De "supermarkt van de toekomst" waar e-commercegigant Amazon nu al vijf jaar mee bezig is, opende op maandag 22 januari haar deuren voor het publiek. Deze eerste vestiging van de Amazon Go supermarkt zit in Seattle, op de begane grond van Amazons hoofdkantoor. Door middel van een mobiele app in combinatie met slimme camera"s en sensoren, kunnen klanten gewoon de winkel uitlopen terwijl hun kosten automatisch worden afgeschreven.

Innovatief boodschappen doen

De winkel is nu iets minder dan een jaar later geopend dan in eerste instantie gepland was, maar naar verwachting zal de winkel daardoor niet minder interessant zijn voor klanten. De nieuwe technologie die de Amazon Go winkel toepast, moet er voor zorgen dat rijen bij de kassa verleden tijd worden.

Van binnen is de winkel vrij klein en heeft het een modern uiterlijk, maar wat er echt toe doet is wat er achter de schermen gebeurt. Bij binnenkomst van de winkel checkt een klant in met de Amazon Go-app waardoor, vergelijkbaar met een OV-incheck, de poortjes van de winkel openen. Vanaf dat moment staat de smartphone van de klant in verbinding met de winkel.

Door middel van slimme camera"s en sensoren in de winkelschappen, wordt door het automatische systeem van de winkel bijgehouden wat de klant allemaal meeneemt. Bij het verlaten van de winkel checkt de klant weer uit met de telefoon en wordt het bedrag van de verzamelde boodschappen automatisch van zijn bankrekening afgehaald. Geen lange rijen bij de kassa, oude mensen die hun stoffige portemonnee een uur lang doorspitten en de constante piepjes van het scanapparaat. De klant loopt zo de winkel uit.

Menselijke medewerkers

Amazon wil met de Go-supermarkten inspelen op de solide markt van boodschappen - iets waar eigenlijk iedereen, ook haar loyale klantenbestand, geld voor vrijmaakt.

Hoewel er geen kassamedewerkers hoeven worden aangenomen, werken er wel mensen in de winkel. Zo zijn er medewerkers die ID-kaarten controleren wanneer er alcohol wordt gekocht, staat er iemand bij de deur die klanten begroet en werken er een aantal mensen in de keuken (voor de kant-en-klaar maaltijden).

Zo nu en dan is er ook een medewerker nodig om problemen met het winkelsysteem op te lossen, maar dat is natuurlijk te verwachten met zo"n nieuw systeem.

Vooral met medewerkers zoals de begroeter, realiseert Amazon zich mogelijk dat menselijk contact voor veel klanten toch nog steeds bij een winkelervaring hoort. Een klein praatje maken bij de kassa, dat kan niet meer. Maar voor wie het toch nog wil, lopen er nog steeds een aantal medewerkers rond in de winkel.

Toekomstige vestigingen

Amazon heeft laten weten dat ze het systeem ook zullen implementeren bij een winkel in Seattle, maar zij sluit toekomstige vestigingen zeker niet uit. Daarnaast wordt verwacht dat Amazon haar slimme supermarkt-technologie gaat doorverkopen aan andere winkels. Wie weet domineren de smart-winkel over een aantal jaren wel de retailbranche.

Winkeldiefstal?

Een journaliste van de Amerikaanse nieuwssite CNBC Tech, Tweette onlangs een foto waarop te zien was dat een yoghurtje die zij bij Amazon Go had meegenomen, niet in rekening was gebracht.

Amazon reageerde door te zeggen dat zij gewoon kosteloos van de yoghurt mocht genieten en dat dat soort foutjes wel eens vaker voorkomen, maar niet vaak genoeg dat het een probleem is. Het bedrijf laat weten dat het zo weinig voorkomt, dat ze het niet erg vind dat klanten zo nu en dan een product gratis krijgen.

Dat laat wel zien hoeveel vertrouwen Amazon in haar nieuwe technologie heeft. Om vooruitstrevend te zijn, moeten er risico"s worden genomen. Het is natuurlijk wel veel makkelijker voor een groot bedrijf zoals Amazon om risico"s te nemen, maar waarschijnlijk kampt de doorsnee supermarkt met meer winkeldiefstal dan de Go met systeemfoutjes te maken heeft.

Hoewel er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen mensen die per ongeluk weglopen zonder te betalen en mensen die het bewust doen, is het voor dieven ook wel heel moeilijk om te stelen. Je komt de winkel namelijk niet binnen zonder in te checken en er hangen overal camera"s.

Foto: Amazon

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!