Places logo
Menu

Zo bescherm je je bedrijf tegen cybercriminaliteit

Zo bescherm je je bedrijf tegen cybercriminaliteit

Steeds vaker worden ondernemers slachtoffer van cybercriminaliteit. Driekwart van de totale 8,8 miljoen euro aan schade die cybercriminelen veroorzaken, moet worden vergoed door bedrijven. Een schatting is dat 1 op de 3 ondernemers te maken krijgt met een soort van cybercriminaliteit. In 2018 had 28% van de ondernemers te maken met hacking, 16% van de ondernemers had problemen met betalingsfraude. Hoe kan je dit als ondernemer voorkomen? Places.nl zette wat tips voor je op een rijtje.

Phishing

De meeste cybercriminaliteit verloopt via phishing, 55% van de ondernemers geeft aan hiermee te maken te hebben gehad tussen 2016 en 2018. Je kent ze vast wel, de mailtjes of berichten die vragen naar je betaalgegevens of je vragen te klikken op een link. Meestal lijken deze berichten echt van je bank af te komen, totdat je beter oplet en bijvoorbeeld spellingfouten tegenkomt. Tegenwoordig wordt phishing helaas steeds minder herkenbaar en zien de berichten er steeds professioneler uit. Let goed op als je zo'n mailtje of bericht krijgt, banken zullen namelijk nooit op die manieren om je gegevens vragen. Neem bij twijfel contact op met je bank. Geef daarnaast ook nooit inlog- of andere privé gegevens door via de telefoon.

Malware

Na phishing komt malware het meest voor. Om dit tegen te gaan kan je beveiligingssoftware installeren die regelmatig controleert of er iets geks aan te hand is in je computer. Let ook goed op bij het bezoeken van websites. Onbeveiligde websites (dus zonder SSL-certificaat) kunnen ook malware op je computer zetten. Deze sites zijn gemakkelijk te herkennen aan de 'http' voor de url in de adresbalk. Een beveiligde website heeft namelijk 'https' voor de url staan. Tegenwoordig geven veel browsers van tevoren al aan dat je deze sites beter niet kan bezoeken. Dit geldt echter niet altijd, blijf dus alert.

Ransomware

Ransomware is een soort malware en dus op dezelfde manier te bestrijden. Met ransomware worden je bestanden 'gestolen' van je computer en krijg je ze niet meer terug totdat je geld betaalt. 33% van de bedrijven is dit tussen 2016 en 2018 overkomen. Ransomware bestrijden is simpel: maak dagelijks een back-up van al je bestanden en sla deze ergens anders op, bijvoorbeeld in de cloud. Daarnaast kunnen dezelfde maatregelen als bij malware werken, installeer dus beveiligingssoftware en let op onbeveiligde websites.

Hacken

Hacken is vooral gericht op het verkrijgen van de persoonsgegevens van je klanten. Gebeurt dit bij je bedrijf, dan ben je verplicht dit te melden. Daarnaast moet je er alles aandoen om de gegevens van klanten te beschermen en moet je dit ook kunnen aantonen als de gegevens gehackt zijn. Is dit niet zo, dan staat je een forse boete tot wel 820.000 euro te wachten en deze kan nog hoger worden als je het lek niet meteen doorgeeft. Het hacken van klantgegevens kan je voorkomen door klanten om de zoveel tijd een nieuw wachtwoord te laten kiezen. Laat duidelijk weten dat klanten een uniek wachtwoord moeten bedenken. Bedrijven doen dit nu al vaak door een klant te verplichten een cijfer en hoofdletter te gebruiken bij het instellen van een wachtwoord. Houd deze wachtwoorden natuurlijk privé, deel ze niet zomaar met collega's.

Verzekeren of niet?

Als cybercriminelen het gemunt hebben op jouw bedrijf, kan dat een dure grap worden. Alles op je website moet na een cyberaanval hersteld worden, dit kan al oplopen tot zo'n 7.000 euro. Het opsporen van een lek in je website kan je wel 4.000 euro per dag kosten. Een bestand terugkrijgen kost gemiddeld 185 euro per bestand en ook het lek laten dichten kost je ontzettend veel geld. Natuurlijk wil je dit niet, denk dus zeker ook even na over een cyberverzekering. Het gaat bij deze verzekeringen vooral om het voorkomen van cyberaanvallen en het is dus niet uitgesloten dat dit toch bij je bedrijf gebeurt. Het is vooral een verzekering om de zorg uit handen te geven als het gebeurt. Zo wordt er dan aan gewerkt al je gegevens te herstellen. Kan dit niet? Dan betaalt de verzekering de schade. Boetes worden dan ook betaald door de verzekering. Naast financiële schade zal je bedrijf ook reputatieschade oplopen als klantgegevens op straat komen te liggen. Ga hier dus serieus mee aan de slag als je denkt dat de gegevens van je klanten niet veilig genoeg zijn.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!