Places logo
Menu

Zelfstandig ondernemen: weet u waar u aan begint?

Zelfstandig ondernemen: weet u waar u aan begint?

De laatste jaren is het aantal zzp'ers en freelancers in Nederland fors toegenomen. Beide zijn vormen van zelfstandig ondernemen. Maar waar moet u nou aan denken als zelfstandig ondernemer? Places.nl vertelt het u in deze blog en geeft een aantal tips voor zelfstandig ondernemen!

Zzp'er of freelancer?

Een zzp"er is een zelfstandige zonder personeel. Freelancers zijn professionals in de zakelijke dienstverlening. Ook zij hebben doorgaans geen personeel in dienst. Als zzp"er of freelancer werkt u voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Het verschil tussen een zzp"er en freelancer is dat de term zzp"er meer soorten ondernemers dekt dan de term freelancer. Tot de zzp"ers behoren bijvoorbeeld ook kappers en taxichauffeurs.

KvK

Voor zzp"ers en freelancers gelden dezelfde regels als voor andere ondernemers. Zo moet u zich ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk er daarbij aan dat zzp of freelance geen aparte rechtsvorm is. Veel zzp"ers en freelancers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak of bv. Als het aantal uren dat u kunt declareren omhoog gaat, en daarmee ook uw inkomen, dan kan het slim zijn om over te gaan van een eenmanszaak naar een bv.

Tips voor zelfstandig ondernemers

 • Zelfstandige ondernemers maken gemiddeld 33% van hun omzet bij hun belangrijkste opdrachtgever. Kijk of u voor die opdrachtgever nog andere mogelijkheden ziet voor diensten, services of opdrachten.
 • Richt u op uw talent of kracht: laat de rest aan anderen over. Als u doet waar u goed in bent en voor de rest van de taken specialisten om u heen verzamelt, verdient u dat op de lange termijn terug.
 • Luister goed naar wat uw klant wil.
 • Maak een overzicht van de mensen waarmee u samenwerkt. Stop met samenwerken met diegenen waarmee het u veel moeite kost: die kosten u te veel tijd en geld.
 • Bouw aan uw netwerk. Werk aan een goede relatie met uw klanten door een netwerk te bouwen en onderhouden met klanten waarvoor u al eerder naar tevredenheid een project afrondde. Deze mensen zullen u eerder aanbevelen bij anderen.
 • Als ondernemer krijgt u te maken met nieuwe ontwikkelingen. Let goed op wat er om u heen gebeurt en probeer daarin mee te gaan. Alleen dan ziet u nieuwe kansen en mogelijkheden om op ontwikkelingen in te spelen.
 • Laat zien wat uw kennis is. Schrijf bijvoorbeeld blogs, reageer op relevante online discussies of deel uw kennis via sociale media. Zo kunt u dé deskundige worden op uw vakgebied.
 • Plan een contactmoment in na afronding van een opdracht of project om te vragen of de opdrachtgever tevreden is en hoe hij uw product of dienst ervaart. Wie weet kunt u nog een keer aan de slag!
 • Sluit eigen verzekeringen af. U bent namelijk niet meer verzekerd via een werkgever voor bijvoorbeeld ziektekosten.
 • Als ondernemer voor de inkomstenbelasting komt u eventueel in aanmerking voor voordelige fiscale regelingen, als u jaarlijks minimaal 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) aan uw bedrijf besteedt.

Online vindbaarheid

Als ondernemer is het belangrijk om online goed vindbaar te zijn voor uw (potentiële) klanten. Een Places advertentiepakket helpt u hierbij. Met een Places advertentiepakket bent u vindbaar op Telefoonboek.nl en Openingstijden.com. Op deze websites kijken maar liefst 6,6 miljoen potentiële klanten per maand!

Meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice op 024 - 3555 299. We helpen uw onderneming graag beter gevonden te worden!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!