Places logo
Menu

Wachtwoorden als ‘123456’ zijn gemakkelijk, maar snel te kraken. Lees onze tips!

Wachtwoorden als ‘123456’ zijn gemakkelijk, maar snel te kraken. Lees onze tips!

Onlangs publiceerden wij al een artikel met tips om uw online privacy te waarborgen. In dit artikel wordt een van deze tips verder toegelicht, namelijk: wachtwoord veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende websites. Hierdoor kunnen hackers gemakkelijk accounts op meerdere websites hacken, als zij één wachtwoord achterhaald hebben. Hier volgen een aantal tips om dit risico te vermijden en hackers te slim af te zijn.

Wachtwoord veiligheid

Bij het instellen van een wachtwoord zijn de meeste mensen geneigd om voor een makkelijke optie te kiezen, zoals de voor-, achternaam of geboortedatum. Ook een cijfercode als "123456" of simpelweg "wachtwoord" zijn populair. Dit zijn dan ook vaak de eerste wachtwoorden die hackers proberen om toegang te krijgen tot een account. Om hen te slim af te zijn is het noodzakelijk iets meer moeite te steken in een wachtwoord.

Wat is een sterk wachtwoord?

Sommige websites maken bij het instellen van een wachtwoord gebruik van een "sterkte meter", welke aangeeft hoe sterk of zwak het wachtwoord is dat u instelt. Wachtwoorden die door zo"n meter als sterk worden gezien zijn vaak lang en bevatten zowel hoofdletters, leestekens, cijfers als kleine letters. Sommige websites stellen het gebruik van een combinatie van bovengenoemde zelfs verplicht. Toch blijft het een uitdaging om een wachtwoord te verzinnen dat hieraan voldoet maar eveneens makkelijk te onthouden is. Een goede tip is om eens om u heen te kijken wanneer u een nieuw wachtwoord moet instellen. Gebruik een voorwerp in de kamer als wachtwoord, in combinatie met een cijfer en leesteken. Denk aan "Schilderij82!", "beeldscherM05!" of "pRullenbak23". Het instellen van een volledige zin als wachtwoord maakt het ook lastiger te kraken, echter stellen sommige websites een karakterlimiet aan wachtwoorden.

Wachtwoorden onthouden

Om het risico te vermijden dat derden toegang krijgen tot uw accounts is het noodzakelijk om op elke website een ander wachtwoord te hebben. Het onthouden van wachtwoorden voor alle accounts van sociale media, e-mail, zakelijke e-mail en webshops kan lastig zijn. Gelukkig bestaan er apps die wachtwoorden voor u beheren. U voert alle wachtwoorden in die u gebruikt en de app bewaart deze. Het enige wat u moet onthouden is het wachtwoord dat u toegang tot deze app verschaft.

Wachtwoorden veranderen

Ook sterke wachtwoorden kunnen gekraakt worden, waardoor het noodzakelijk is om deze zo nu en dan te veranderen. Een keer per jaar alle wachtwoorden veranderen is al voldoende om hackers een stap voor te zijn. Sommige websites stellen het verplicht een wachtwoord eens in de zoveel tijd te veranderen, om zelf de veiligheid te waarborgen.

Waarschijnlijk bevat dit artikel nauwelijks nieuwe informatie, maar toch zijn er nog genoeg mensen die overal hetzelfde simpele wachtwoord gebruiken. Vorig jaar is mede door deze nalatigheid een kwart van alle Nederlanders slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Zorg dat u hackers een stap voor bent!

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!