Places logo
Menu

Vriendschap op de werkvloer: zo bouwt u een betere band op met uw collega's

Vriendschap op de werkvloer: zo bouwt u een betere band op met uw collega's

Hoe gaat u om met uw collega's op de werkvloer? Houdt u bewust afstand of laat u vriendschappen juist toe? Het is voor veel mensen een lastige kwestie. Uit onderzoek blijkt nu dat vriendschap op de werkvloer een positieve werking heeft, zowel voor uzelf als voor uw collega's.

Culturele diversiteit

Culturele diversiteit zien we niet alleen tussen landen en volken, maar ook op de werkvloer. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze diversiteit goed is voor bedrijven en organisaties. En dus proberen veel bedrijven hun werkvloer ook zo in te richten. In dat kader onderzocht Places Nieuws waarom vriendschap op de werkvloer belangrijk is en hoe u dit kunt stimuleren.

Veelvormige relaties

We zijn als mens geneigd om relaties in hokjes te plaatsen: collega's, zakenrelaties, vrienden, sportmaatjes - we houden ze van nature het liefst gescheiden. Volgens management-onderzoeker David Burkus is het werkelijke sociale netwerk van mensen een stuk ingewikkelder. In veel gevallen kleuren deze relaties toch 'buiten de lijntjes'. Sociologen noemen dit 'veelvormige' relaties.

De voordelen van een goede relatie met uw collega's

De veelvormige relaties bieden meerdere voordelen, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken:

Gelukkiger op de werkvloer, maar ook thuis - een hechte band met uw collega's zorgt er volgens dit onderzoek voor dat u met meer plezier naar uw werk gaat. Veel werknemers voelen zich daardoor buiten werktijd ook gelukkiger.

Minder stress - meer plezier en meer geluk blijken ook te leiden tot minder stress. U voelt zich beter op uw gemak in uw werkomgeving en maakt zich minder snel druk.

Beter functioneren - ondanks dat vriendschap met een collega ook kan leiden tot ingewikkelde situaties, blijkt uit onderzoek dat werknemers met veel bevriende collega's een stuk beter functioneren dan andere werknemers.

Succesvoller - meer geluk en beter functioneren leiden sneller tot meer succes, zo concludeert het onderzoek.

5 tips voor een betere band met uw collega's

Niet ieder team werkt soepel samen en niet iedere werknemer voelt zich op zijn gemak. Hoe zit dat in uw organisatie? U kunt zowel als werknemer en als manager onderlinge relaties stimuleren. Hoe? Hier zijn een aantal belangrijke tips:

1. Toon interesse en luister

Een goede relatie krijgt u door te investeren. Dit begint bij het tonen van interesse. Niks nieuws natuurlijk, maar veel werknemers nemen hier niet de tijd en moeite voor. Wanneer u, zeker in het begin, de moeite neemt om gesprekken aan te knopen met uw collega's, leert u uw collega's kennen waardoor de samenwerking een stuk soepeler zal verlopen.

Luisteren is hierbij van groot belang. Wanneer u goed luistert en dit ook laat blijken, geeft u uw collega's de indruk dat u geïnteresseerd bent. Als uw collega's niet de indruk krijgen dat u naar ze luistert, zullen ze u minder serieus nemen en ook mindere interesse in u tonen.

2. Wees eerlijk en duidelijk

Zeker in het begin is het voor werknemers verleidelijk om zichzelf op een 'wenselijke' manier op te stellen. Dit leidt vaak tot voorzichtigheid of juist tot roddelen. Met beide gevallen komt u uiteindelijk niet ver. Wees daarom eerlijk en duidelijk. Zeg wat u vindt en draai er niet omheen. Praat met collega's, niet over collega's. Zo weten uw collega's beter wie u bent en wat ze aan u hebben. Op de lange termijn creëert u zo waardevollere relaties.

3. Laat humor toe

Werk is een serieuze zaak en er wordt verwacht dat u zich professioneel opstelt. Maar professionaliteit en humor is voor veel mensen nog een vreemde combinatie. Toch is humor dé manier om een ontspannen sfeer te creëren. Want samen lachen verbindt, neemt stress weg en versterkt bovendien het immuunsysteem.

4. Praat zoveel mogelijk face-to-face

Op de werkvloer is e-mail vaak een belangrijk communicatiemiddel. Voor veel werknemers ook een veilige en makkelijke manier om te communiceren met collega's. Voor de kwaliteit van communicatie is het een stuk beter om face-to-face te communiceren. En niet onbelangrijk, het is ook goed voor de band met uw collega's.

5. Contact met collega's buiten de werkvloer

Een hechte band of zelfs vriendschap tussen collega's ontstaat vaak pas wanneer ze met elkaar omgaan buiten de werksfeer of werkvloer. Veel bedrijven proberen in dit kader de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) te stimuleren. Ook een rondje wandelen in de pauze doet de algehele werksfeer goed. Hierbij leert u collega's vaak op een andere manier kennen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!