Places logo
Menu

Vier redenen waarom delegeren u verder helpt!

Vier redenen waarom delegeren u verder helpt!

Menig ondernemer en manager kent de dagelijkse drukte van onoverzichtelijk veel taken, verantwoordelijkheden en to-do lijstjes. Dit kan een hoop stress opleveren en uw werkzaamheden onder pressie zetten. Delegeren vormt dan een goede uitkomst die niet alleen ruimte voor uzelf zal creëren, maar ook voor uw medewerkers.

Waarom delegeren?

Hoewel het verleidelijk is om zelf de controle te houden over alle werkzaamheden kan delegeren u veel lucht geven. We zetten de verschillende voordelen voor u op een rijtje:

1. Meer tijd en minder werkdruk

U zult beter met werkdruk kunnen omgaan omdat u (op den duur) tijd bespaart. Delegeren is niet een kwestie van iets kort benoemen in de wandelgangen. Om ervoor te zorgen dat gedelegeerde opdrachten op een juiste en efficiënte manier worden uitgevoerd is begeleiding een belangrijk punt. Hierbij kunt u denken aan een delegeringsgesprek vooraf, het doornemen van de tussenresultaten en een bespreking van het eindresultaat. Het is belangrijk dat de instructie, tussenstappen en natuurlijk het resultaat voor alle partijen helder zijn.

2. Motiveren van uw medewerkers

U motiveert uw medewerkers doordat zij een ruimer en/of afwisselender takenpakket krijgen. Door taken te delegeren krijgen uw medewerkers de kans om iets te doen wat zij bijzonder leuk vinden, moeten leren of in sommige gevallen beter kunnen. Dit motiveert. Niet alleen vanwege de afwisseling maar ook omdat er een geloof in hun ontwikkeling wordt gesteld.

Tevens biedt u uw medewerkers een kans om zich verder te ontwikkelen. Zoals hierboven al kort genoemd kunt u taken delegeren die een medewerker wellicht niet beter kan maar wel kan of moet leren. Op die manier investeert u in hun ontwikkeling en stimuleert u groei.

3. Tijd voor de essentiële zaken

U kunt zich richten op de taken die voor u echt belangrijk zijn. Door het delegeren van taken krijgt u ruimte voor de kernaspecten van uw positie. Het zal verleidelijk zijn om degene die de gedelegeerde taak op zich neemt te blijven controleren of om het even snel zelf te doen. Het gevolg is echter wederom een te drukke to-do-lijst. Beperk uzelf tot kwesties die gevoelig liggen, die het behouden van overzicht vereisen of die de kerntaak van u als leidinggevende vormen. U zult meer lucht krijgen en daar bovenop meer gemotiveerde medewerkers die tevens zullen profiteren van nieuwe mogelijkheden tot ontwikkeling.

4. Extern uitbesteden

Delegeren kan intern gebeuren, maar ook extern. In dat geval schakelt u een persoon of bedrijf van buitenaf in dat gespecialiseerd is in hetgeen wat gedaan moet worden. Dit is vaak het geval bij specialistische werkzaamheden zoals het bouwen van een website of juist zeer algemene taken zoals telefoneren. Wist u dat Places.nl u hier ook bij kan helpen? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden of kijk op Places.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van tips en nieuws voor ondernemers? Op de Places blogpagina leest u iedere dag relevante artikelen voor ondernemers in het MKB.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!