Places logo
Menu

De perfecte speech schrijf je zo!

De perfecte speech schrijf je zo!

Als werkgever zal het wel eens voorkomen dat u moet speechen voor uw werknemers. Om ze bijvoorbeeld te bedanken voor het harde werk van afgelopen jaar of ze moed in te spreken voor het komende jaar. Places.nl geeft u 10 tips zodat u een vermakelijke speech kunt geven zonder zenuwen en onzekerheid. Wij geven u alvast één belangrijke tip: houd uw speech kort en simpel.

1. Begin uw speech met een verrassing

Grijp de aandacht van uw publiek met een leuke openingszin of anekdote. U zou ook een intrigerende vraag kunnen stellen om uw publiek aan het denken te zetten.

2. Gebruik humor

Mensen houden van lachen, dus durf een grap te maken die ook ten koste van uzelf gaat. Humor kan ook een valkuil zijn, bedenk of iedereen er om zou kunnen lachen en voorkom gevoeligheden.

3. Ken uw publiek

Doe uw huiswerk en ken uw publiek waarvoor u gaat speechen. Heeft het publiek iets belangrijks bereikt? Of is er een bepaald bedrag opgehaald, noem maar op. Doe uw huiswerk en ga op de juiste manier op het publiek in.

4. Gebruik de KISS methode

Keep It Short and Simple! Probeer uw toespraak binnen vijf minuten te houden en gebruik niet onnodig moeilijke woorden. Maak uw punt en ga weer zitten.

5. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

Oefen ten minste één keer hardop voor iemand anders. Vaak verandert u daarna nog belangrijke punten waar u tegenaan liep.

6. Bouw een structuur

Het publiek wilt graag een route en een bestemming. Ze willen weten waar u heen wilt met uw speech en waarom. Dus creëer die verwachting bij het begin en houd je speech eenvoudig, zonder zijpaden of verwarrende tegenstellingen. Als een zin niet helpt om uw punt te maken: schrap hem.

7. Gebruik zinnen die verbanden leggen

Retorische vragen doen het altijd goed: 'Wat betekent dit allemaal?' Laat een pauze vallen, trekt de aandacht. Ook zinnen als: 'Hier valt een les uit te trekken' of 'Dat bracht mij deze conclusie' zorgen dat uw publiek weer even wakker wordt.

8. Eindig waar u begon

Zo voelt het voor de luisteraar compleet en afgerond. Ze noemen dat ook wel de 'ABA-constructie'.

9. Laat uw hart spreken

Blijf dicht bij uzelf en spreek over wat u aan het hart gaat. Alleen dan zult u erin slagen dat u uw luisteraars harten raakt.

10. Sterk eindigen

Geef een samenvatting van uw belangrijkste les. Verbind al uw punten, deel een succesverhaal, doe een oproep. Houd u niet in aan het einde van jeuw speech, probeer sterk te eindigen want dit is het deel waar de meeste mensen over praten na afloop.

Succes met uw speech!

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!