Places logo
Menu

Verzekeren tegen cybercrime

Verzekeren tegen cybercrime

Verzekeren tegen cybercrime

Cybercrime is al langer een bedreiging voor MKB-bedrijven. 40% van de Nederlandse ondernemers is volgens de politie in 2012 slachtoffer geweest van cybercrime. Dankzij ABN AMRO en verzekeraar Hiscox kan het MKB zich hier nu voor verzekeren. Hoe? Dat leest u in deze blog.

Wat is cybercrime?

Veel MKB-bedrijven weten niet zo goed wat ze tegen cybercrime moeten doen. Een nog groter deel weet zelfs niet wat cybercrime precies is. Cybercrime is criminaliteit door middel van ICT. Denk bijvoorbeeld aan uw laptop, telefoon, bedrijfssystemen en zelfs internetbankieren. Cybercrime komt in veel soorten en maten voor, maar is moeilijker te ontdekken omdat het weinig tot geen 'inbraaksporen' achterlaat. Er wordt namelijk niet bij u ingebroken door middel van het kapotslaan van een ruitje of het forceren van een slot, maar door uw wachtwoorden, identiteit en andere gegevens te achterhalen. Daarnaast hebben de dieven natuurlijk ook geen bivakmuts op en zwaaien ze ook niet met wapens. De plegers zijn veelal jonge hackers die als hobby of vanuit een criminele organisatie erop uit zijn om geld en informatie te ontfutselen. Op dit moment kost cybercrime de Nederlandse economie ongeveer 8,8 miljard euro. Meer informatie over hoe goed u beveiligd bent tegen cybercrime en verschillende vormen vindt u hier.

Veel MKB-bedrijven staan er niet bij stil dat zij ook slachtoffer kunnen worden van cybercrime. De gedachtegang is dat het middel- en kleinbedrijf 'toch niet interessant is' voor online criminaliteit. De grotere bedrijven zijn zich echter meer bewust van de gevaren die cybercrime met zich mee brengt, en hebben zich hier dus ook beter op voorbereid. Het MKB is daarom ook een gemakkelijk(er) doelwit voor internetcriminelen om hun slag te slaan.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

Een aantal tips om uw online zakelijk gebeuren te beveiligen tegen cybercrime vindt u hier. Een korte opsomming van die punten is als volgt: 1. Zorg voor een goed wachtwoord 2. Controleer de websites die u bezoekt 3. Update uw systemen 4. Open geen e-mail van onbekende afzenders Sinds korte tijd kunt u zich als MKB-bedrijf ook verzekeren tegen cybercrime. Dit verzekeringspakket heet 'Veilig Online' en is samengesteld door ABN AMRO en verzekeraar Hiscox. Het pakket bevat antivirussoftware en een verzekering voor het geval uw MKB-bedrijf tóch slachtoffer wordt van cybercrime. U moet hierbij denken aan kosten van ruim 18 euro per maand, met een dekking van directe schade tot 3500 euro. Met de opkomst van cybercrime in het achterhoofd zullen er naar verwachting meer verzekeraars met een soortgelijke verzekering komen in de toekomst.

Cybercrimeverzekeringen vs Datariskverzekeringen

Verzekeraar Hiscox biedt net als bijvoorbeeld verzekeraars AIG en CNA Europe ook zogenaamde 'datariskverzekeringen' aan. Het verschil tussen de twee is misschien niet gelijk duidelijk. De datariskverzekeringen verzekeren uw bedrijf tegen de gevolgen van hacken, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en cyber-aanvallen. Dat wil zeggen; dataverlies. Hierbij moet u denken aan privacygevoelige gegevens, systeeminbraak, hacking etc. Denk aan bijvoorbeeld het uitvallen van uw webshop, wat leidt tot omzetverlies. Bij de nieuwe cybercrimeverzekering kunt u denken aan digitale criminaliteit in de vorm van malware (cybercriminelen kunnen dan precies zien wat u op uw computer doet). Hiscox helpt daarnaast ook met het opschonen van uw computer en ondersteuning bij dergelijke aanvallen.

Andere verzekeringen

Alvorens een verzekering af te sluiten is het natuurlijk verstandig u te laten voorlichten door mensen die hier al ervaring mee hebben. Via ABN AMRO kunt u naar een informatielijn bellen, maar denk ook aan collega's die met dezelfde soort problemen kampen. Probeer op zoek te gaan naar een objectieve mening wat betreft de cybercrimeverzekeringen. Er bestaan naast dergelijke verzekeringen natuurlijk nog meer handige verzekeringen voor het MKB. Denk hierbij aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, rechtsbijstandsverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze en andere aanvullende verzekeringen vindt u in een handig overzichtje op onze blogpagina.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!