Places logo
Menu

Politie sluit 160 malafide webshops

Politie sluit 160 malafide webshops

De politie pakt malafide webshops harder aan dan vorig jaar. In 2016 waren er slechts 35 frauduleuze webshops opgerold, dit jaar zijn het er nu al 160.

Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie bekend gemaakt aan Radar.

Volgens het LMIO duiken de sites vooral op aan het einde van het jaar, wanneer de inkopen voor de feestdagen worden gedaan. Met name Chinese oplichters kopen bekende Nederlandse webadressen op om mensen voor de gek te houden. De artikelen die worden aangeboden op deze sites hebben weinig tot niets te maken met de domeinnaam. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dan een bakker ineens elektronica aanbiedt, zo meldt de woordvoerder. Daarnaast bieden malafide websites vaak zogenaamd goedkope deals aan voor wat normaal gesproken dure producten zijn.

De stijging in opgerolde sites is mede te wijten aan het feit dat de politie maatregelen heeft genomen om dit jaar frauduleuze webshops harder aan te pakken. Na drie aangiften van fraude worden voortaan de namen van malafide webwinkels doorgespeeld aan betaaldiensten. Zij kunnen dan vervolgens de rekeningen blokkeren.

Het meldpunt van de politie ontving in 2016 zo'n 46.000 meldingen van oplichting. Gemiddeld worden slachtoffers 200 euro afhandig gemaakt waardoor de totale schade uitkomt op bijna 9,2 miljoen euro.

Politiewebsite

Wanneer een consument weinig vertrouwen heeft in een bepaalde webshop, dan kan zij controleren bij de politie of er al eerder meldingen zijn gemaakt van de verkoper. Het rekeningnummer, het e-mailadres, het telefoonnummer of de link naar de webshop kunnen worden ingevoerd op de website van de politie om te checken voor eerdere meldingen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!