Places logo
Menu

Onderzoek Consumentenbond: gezichtsherkenning smartphones niet altijd even veilig

Onderzoek Consumentenbond: gezichtsherkenning smartphones niet altijd even veilig

Steeds meer smartphones kun je ontgrendelen door simpelweg je gezicht voor je mobiel te houden. Dankzij gezichtsherkenning weet de telefoon dat jij het bent. Echter blijkt deze methode van ontgrendeling lang niet altijd veilig, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zij hebben de gezichtsherkenning functie van 110 toestellen getest. 42 toestellen (38%) bleken met een goede portretfoto van de gebruiker te ontgrendelen. Deze methode staat beter bekend als de fotohack.

Biometrische beveiliging

Een smartphone kun je natuurlijk vergrendelen met een pincode of ontgrendelingspatroon, maar steeds meer telefoons worden op een andere manier beveiligd. Zo kun je jezelf ook identificeren met je vingerafdruk, een scan van je gezicht of een scan van je iris. Dit wordt biometrische beveiliging genoemd. Biometrische beveiliging kan veiliger en vooral makkelijker zijn. Maar wanneer de techniek niet juist werkt, is deze beveiliging juist onveiliger.

Is jouw telefoon veilig of onveilig?

Onder andere de Galaxy A7 en A8 van Samsung, de Huawei P20 en P20 Lite, Nokia model 3.1 en 7.1 en de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact zijn kwetsbaar voor de fotohack. Niet alle toestellen zijn gemakkelijk te kraken: Zo hebben de Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro wel een goede gezichtsherkenning functie en vinden ook gebruikers van Apple hun telefoon niet terug in de lijst.

Waarschuwing

Mocht je in het bezit zijn van één van de telefoons die niet goed beveiligd zijn, dan is het aan te raden om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken. Een dergelijke waarschuwing wordt al vaak gegeven: 'Bij het instellen van gezichtsherkenning tonen telefoons vaak wel een waarschuwing dat de techniek niet zo veilig is als andere. Maar dat de beveiliging zó zwak is, zal niet elke gebruiker aannemen'

Toenemende populariteit gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning wordt steeds vaker en breder gebruikt. Zo werd afgelopen zomer bij een recreatieplas in Utrecht gezichtsherkenning ingezet bij de verkoop van toegangskaarten. Het systeem was volgens de organisatie sneller en minder fraudegevoelig dan gewone kaartjes.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!