Places logo
Menu

Ondernemen op Koningsdag: Hoe doet u dat en waarom is het zinvol?

Ondernemen op Koningsdag: Hoe doet u dat en waarom is het zinvol?

Op 27 april is het Koningsdag. De dag waarop het grootste deel van Nederland gehuld in oranje over een rommelmarkt struint. Koningsdag is een nationale feestdag ter ere van ons staatshoofd, Koning Willem Alexander. Dit jaar zal hij met zijn familie de stad Amersfoort bezoeken. Hier wordt een route door de stad gewandeld en zullen verschillende evenementen plaatsvinden.

Vrij op Koningsdag?

Dit jaar valt Koningsdag op een zaterdag. Maar is koningsdag normaal gesproken een vrije dag of niet? Ondanks dat het een officiële feestdag is in Nederland, is niet iedereen vrij. Wanneer u in loondienst werkt, bent u waarschijnlijk wel vrij en krijgt u doorbetaald. Check dit altijd bij uw werkgever of in uw CAO. Ook ambtenaren zijn vrij op Koningsdag. Scholen zullen ook geen lessen aanbieden op deze dag. Wel wordt de dag van tevoren een sportdag georganiseerd op de meeste scholen, de zogenaamde Koningsspelen.

Evenementen

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd rondom Koningsdag. In de meeste steden worden feestelijke activiteiten georganiseerd. Zo worden er diverse festivals georganiseerd als Kingsland in Amsterdam en Kingdance in Zwolle. Ook zijn er door het land verschillende vrijmarkten. In de NDSM-werf in Amsterdam wordt de grootste overdekte vrijmarkt van Nederland georganiseerd. Ook in andere grote steden zijn vrijmarkten die een bezoekje waard kunnen zijn.

Ondernemen op Koningsdag

Ondanks dat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt, zijn er genoeg mogelijkheden om te ondernemen op deze dag. Hoe kunt u dit doen?

Ga op een vrijmarkt staan

Op deze dag kunt u alles verkopen op een vrijmarkt zonder ingeschreven te hoeven staan bij de Kamer van Koophandel. Voor de meeste mensen is dit het geschikte moment om van oude spullen af te komen, maar ook webshops profiteren hiervan. Op deze manier kunnen zij offline fysieke producten laten zien en nieuwe klantrelaties leggen. U kunt uw aanbod ook laten afhangen van het weer. Met warm weer kunt u wellicht gekoelde dranken verkopen.

Promoot uw bedrijf

Naast dat u zelf producten en spullen kunt verkopen, kunt u natuurlijk ook alleen uw bedrijf promoten. Organiseer bijvoorbeeld een winactie of geef een introductiekorting. Op deze manier is het voor bezoekers leuk om mee te doen en kunt u een praatje maken met mogelijke nieuwe klanten.

Sponsor een evenement

Naast dat u zelf uw bedrijf kunt promoten door bijvoorbeeld een ludieke actie, is het ook een idee om een evenement in uw stad te promoten. Op deze manier kunt u positieve associaties creëren en meer naamsbekendheid opbouwen. Kies daarbij wel voor een evenement dat past bij uw bedrijf en waar het voor staat.

Social media inhaker

Haak in op Koningsdag met een leuke advertentie of een leuke post op social media. Veel bedrijven doen dit om een positieve buzz rondom een merk te krijgen en een positieve indruk achter te laten. Dit kan een goede manier zijn om extra mensen te bereiken, of juist een manier om een product op de kaart te krijgen. Buienradar deed dit vorig jaar door Nederland om de kaart oranje te kleuren de hele dag. Uit onderzoek van The Network is the Message blijkt dat inhakers een goede manier zijn om gratis publiciteit te genereren.

Regels

Er zijn enkele regels waar u rekening mee moet houden. Voor verkoop van alcohol heeft u een vergunning nodig. Ook voor het verkopen van bederfelijke etenswaar is een vergunning vereist. Daarnaast is het belangrijk om te checken of u dranken in glazen mag schenken. In sommige gemeenten is dit om veiligheidsredenen verboden.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!