Places logo
Menu

Muziek op de werkvloer: do or don't?

Muziek op de werkvloer: do or don't?

Het werken op kantoor kan af en toe best saai en eentonig zijn. Ook kan het zijn dat uw collega"s zo aan het kletsen zijn, dat u zich maar moeilijk kunt concentreren. De oplossing lijkt gemakkelijk: muziek. Plug uw oortjes in, zet een lekker deuntje op en werk verder met de muziek op de achtergrond. Maar is dit wel een goed idee? Wat is het effect van luisteren naar muziek op de productiviteit op de werkvloer? Places.nl legt het u uit in deze blog.

Effect op het brein

Of u het wilt of niet, muziek luisteren vraagt aandacht. Zelfs als u denkt dat u er geen acht op slaat, is uw brein er nog mee bezig. Bewust of onbewust verdiepen onze hersenen zich in de tekst, worden er emoties opgeroepen of komen herinneringen boven. Hierdoor kan het langer duren voordat u een taak af heeft die veel concentratie vergt. Men name het lezen van teksten en geheugentaken blijken onder het luisteren van afleidende muziek te lijden.

Productiviteit

Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat bij het kiezen van de juiste muziek, muziek ook juist de productiviteit kan vergroten. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat de luisteraar energie krijgt van de muziek, wat net de power kan geven om hard aan de slag te gaan. Met name relatief makkelijk werk kan baat hebben bij het luisteren muziek. Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat werknemers aan de lopende band harder gingen werken bij een vrolijk en opzwepend nummer op de achtergrond.

Bovendien kan muziek afleidende geluiden doen vervagen. Door zelf muziek op te zetten, kunt u zich afsluiten voor datgene wat er om u heen gebeurt. Is uw omgeving meer afleidend dan de muziek zelf, dan zal dit de productiviteit dus vergroten.

Humeur

Een andere manier waarop muziek luisteren een positief effect kan hebben, is door het verbeteren van het humeur. Een vrolijk muziek komt de stemming ter goede, en een vrolijke werknemer is gemotiveerder om te werken. Ook werk dat meer inspanning vraagt, kan op deze manier verbeteren. Werknemers krijgen door de muziek meer plezier in hun werk en worden daarom vanzelf productiever.

Type muziek

Natuurlijk hangt het effect van de muziek wel enigszins af van het soort muziek dat u beluistert. Een belangrijke tip bij uw muziekkeuze is om muziek zonder tekst uit te kiezen. De hersenen zullen dan in ieder geval niet bezig zijn met het begrijpen van de woorden die gezongen worden. Hoort u toch graag een stem? Ga dan voor een taal waar u niks van begrijpt.

Daarnaast is het belangrijk dat u kiest voor liedjes met een gelijkmatig ritme. Dit kan zowel muziek zijn die gestaag voortkabbelt, als muziek die in een hoog tempo door raast. Zolang uw hersenen niet telkens hoeven te "raden" wat er komt, kost de muziek niet teveel aandacht. Tot slot blijkt uit onderzoek dat muziek het meest effectief is, als het niet altijd op staat. Afwisseling is belangrijk, dus kies ervoor om af en toe weer even te genieten van de stilte!

Muziek op kantoor

Kiest u ervoor algemene muziek op te zetten in uw bedrijfspand, dan moet u hiervoor waarschijnlijk betalen. Meer informatie daarover is hier te vinden. Wilt u ook graag muziek voor wachtende klanten aan de telefoon, dan kunt u kiezen voor een wachtmuziekje. Ook kunt u natuurlijk kiezen voor het gebruikmaken van een antwoordservice! Hiermee worden uw klanten ten alle tijden direct te woord gestaan.

Meer tips? Houd dan de Places blogpagina in de gaten voor elke dag een nieuw artikel gericht op ondernemers zoals u!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!