Meer dan de helft van de websites van bibliotheken is goed beveiligd
Tegenwoordig zit 90% van de mensen op internet. Het is daarom voor organisaties belangrijk om over een goede website te beschikken. Een goede website moet aan veel eisen voldoen. Zo moet een website er mooi uitzien en de juiste informatie bevatten. Daarnaast moeten websites tegenwoordig ook goed beveiligd zijn. Een goede beveiliging kan voorkomen dat cybercriminelen persoonlijke gegevens van klanten onderscheppen. Telefoonboek.nl deed onderzoek naar de beveiliging van websites van bibliotheken en zette de resultaten voor u op een rij.
Onderzoek
Telefoonboek.nl onderzocht 1.133 werkende websites die binnen de categorie "bibliotheek" vallen. Boekenliefhebbers kunnen op de website van een bibliotheek terecht om zich bijvoorbeeld aan te melden voor een abonnement. Op het online aanmeldformulier moet men persoonlijke gegevens invullen zoals een telefoonnummer, e-mailadres en woonadres. Het is belangrijk dat deze persoonlijke gegevens niet onderschept kunnen worden door cybercriminelen.
Uit onderzoek blijkt dat 49,3% van de websites van bibliotheken niet goed beveiligd is. Dit betekent dat iets meer dan de helft, namelijk 50,7%, van de websites wel een goede beveiliging heeft. Op de beveiligde websites is het voor hackers en andere partijen lastig om persoonsgegevens te onderscheppen.
SSL certificaat
Een beveiligde website is te herkennen aan de URL die begint met "https://" in plaats van "http://". Er staat bovendien ook een groen hangslot naast de URL die aangeeft dat het dataverkeer op de website niet zomaar onderschept kan worden. Een veilige website is voorzien van een SSL certificaat. SSL is een afkorting van Secure Sockets Layer, dit betekent dat er een extra laag tussen de server van een website en de internetbrowser tot stand wordt gebracht om de veiligheid te waarborgen. Zo´n SSL certificaat kan online worden aangevraagd en is vaak gratis.
Responsive website
Telefoonboek.nl heeft ook gekeken in hoeverre de websites van bibliotheken responsive zijn. Dit betekent dat de website zich aanpast aan de grootte van het scherm waarop de bezoeker de website bezoekt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 14,5% van de websites responsive zijn. Dit betekent dat 85,5% van de websites niet responsive zijn. Ronny Oonk, manager van Places Websites, constateert dat er nog ruimte voor verbetering is: "Bibliotheken zijn al goed op weg wat betreft de veiligheid van websites. Om de website ook responsive te krijgen is er echter nog werk aan de winkel."
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen