Places logo
Menu

Lobbyen als ondernemer: hoe doet u dat?

Lobbyen als ondernemer: hoe doet u dat?

We hebben het allemaal wel eens: we willen iets gedaan krijgen door een bedrijf of organisatie. Of we willen een bepaald persoon ervan overtuigen naar ons advies te luisteren. Dit kunt u bereiken door een persoonlijke lobby. Wat is een lobby nou precies en hoe zorgt u voor een succesvolle lobby? Places.nl vertelt het u in deze blog en geeft u tien tips voor bij het lobbyen!

Lobbyen

Lobbyen komt oorspronkelijk vanuit de politiek bij het beïnvloeden van politieke besluiten. Lobbyen kan echter ook om persoonlijke of om bedrijfsmatige redenen. Door te lobbyen probeert u degene die beslist binnen een bedrijf of organisatie te overtuigen van een bepaald standpunt over een bepaald onderwerp. Zo iemand laat zich vaak door verschillende mensen adviseren die verstand hebben van dat onderwerp. Als u tot dat netwerk van mensen behoort, kunt u succesvol gaan lobbyen. Lobbyen kan jarenlang duren, maar kan ook van korte tijd zijn. Dat hangt af van het onderwerp waarover u lobbyt.

Tips bij lobbyen

 • Wees niet bang om te lobbyen; het is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen komt op voor zijn of haar belangen.Zoek bondgenoten. Samenwerken is succesvol: uw belang valt dan meer op dan wanneer u het in uw eentje doet.
 • Denk ook in het belang van de ander. Lobbyen gaat beter als u uw eigen belang koppelt aan het belang van de beslisser.
 • Ga netwerken. Haal informatie uit uw netwerk om met bondgenoten samen tot een oplossing te komen.
 • Wees de concurrent voor: zorg dat u er snel bij bent zodra er iets bekend wordt gemaakt.
 • Wees kort en duidelijk over wat u wilt. Bij een concrete boodschap zijn relaties eerder bereid om te helpen.
 • Vraag eerst om informatie bij de relatie. Een relatie gaat niet meteen iets voor u regelen. Gebruik de relatie ook niet puur functioneel: denk ook aan het menselijke aspect.
 • Kom altijd meteen uw afspraken na en wees eerlijk.
 • Richt u tot partijen die nog geen standpunt in hebben genomen. Passeer ook nooit de woordvoerder of persoon van de partij die verantwoordelijk is voor het onderwerp.
 • Probeer ook het netwerk rond de beslisser te beïnvloeden. Beslissers laten zich namelijk beïnvloeden door diverse mensen.

Meer tips

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tips voor ondernemers? Op de Places blogpagina worden dagelijks nieuwe blogs geplaatst. Wilt u meer weten over wat Places voor u kan betekenen? Neem voor informatie vrijblijvend contact op met onze klantenservice op 024 - 3555 299, we helpen u graag verder!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!