Places logo
Menu

Kijkshop sluit haar deuren, personeelsleden moeten vertrekken

Kijkshop sluit haar deuren, personeelsleden moeten vertrekken

Kijkshop heeft vandaag haar faillissement aangevraagd. De winkel die non-food artikelen zoals elektronica en sieraden leverde, sluit vandaag haar deuren van de 70 winkels die zij nog had. Als gevolg van het faillissement, zijn er 400 medewerkers op straat komen te staan.

Niet meer te redden

Het ging al een tijdje niet zo goed met Kijkshop, maar nu hebben de Zweedse eigenaren van de keten laten weten dat de winkels niet meer te redden waren.

Toen Kijkshop in 1973 haar eerste winkel opende in Den Bosch, was zij met haar concept een vooruitstrevende nieuwe speler op de markt. Producten stonden uitgestald in vitrines, met een productomschrijving en een unieke code. Als een klant interesse had, dan kon hij of zij de code noteren op een briefje en deze afgeven bij de kassa. Een medewerker haalde dan vervolgens het product uit het magazijn. Op deze manier was er bijna geen personeel nodig, waardoor producten tegen een scherpe prijs konden worden aangeboden.

Een verouderde zaak

Door nieuwe ontwikkelingen in de retailbranche en uiteraard de komst van webshops, was dit model de afgelopen jaren al lang niet meer zo innovatief als dat ooit is geweest. Het concept is niet meer van deze tijd, de inrichting van de winkels zag er verouderd uit, de producten waren vaak ook al lang niet meer relevant en het bedrijf deed vrijwel nooit aan vernieuwing. Daarnaast waren de producten in de meeste gevallen ook duurder dan bij webshops en andere retailers.

Kijkshop kon nog maar moeilijk concurreren en in maart 2017 sloot het bedrijf al een kwart van haar filialen. Een maand later maakte Kijkshop bekend het roer volledig om te gooien door een online platform te bouwen.

Kijk Bij Mij

Kijkshop zette vorig jaar de nieuwe online applicatie genaamd Kijk Bij Mij op. Klanten van Kijkshop kunnen met de app via een livestream een product uit de winkel aanraden aan andere klanten. Als die andere klanten het product dan ook aanschaffen, krijgt de streamer een commissie.

Het platform is vooralsnog geen groot succes. Hoewel de Zweedse eigenaren wel verder willen gaan met Kijk Bij Mij, heeft deze online app de winkelketen niet kunnen redden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!