Places logo
Menu

Hoe word je een digitale nomade?

Hoe word je een digitale nomade?

Uw e-mails beantwoorden in het zonnetje, uw website updaten met een cocktail in de hand. Digitale nomaden hebben het zo gek nog niet. En hoewel dit voor veel ondernemers misschien een verre droom lijkt, kan deze levensstijl dichterbij zijn dan je denkt. Met de groei van het aantal online bedrijven stijgt ook het aantal digitale nomaden. Als je business grotendeels online plaatsvindt, is alles wat je nodig hebt namelijk een laptop.

Wat is een digitale nomade?

Een digitale nomade is iemand die moderne (draagbare) technologie gebruikt om overal ter wereld te kunnen werken en leven. Digitale nomaden zijn dus niet gebonden aan een bepaalde plek. Zolang ze hun laptop met het internet kunnen verbinden, zijn ze tevreden. Sommige nomaden kiezen er voor om rond te reizen met hun laptop, anderen kiezen er juist voor om langere tijd op dezelfde plek te blijven. Waar en wanneer ze werken is echter flexibel. Vaak strijken digitale nomaden echter neer in grote steden, omdat de voorzieningen daar beter zijn. Het ultieme doel voor digitale nomaden is om locatie onafhankelijk te zijn; dat betekent dat ze kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud ongeacht waar ze zijn. Het is namelijk veel duurder om bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa te vertoeven dan in een willekeurig land in Azië. Veel nomaden beginnen daarom klein en bouwen hun business van daaruit op.

Wat voor beroep oefenen digitale nomaden uit?

U zult misschien verwachten dat digitale nomaden altijd in de toeristische branches werkzaam zijn. Maar een digitale nomade kan werkelijk elk mogelijk beroep hebben, als het maar online uitgevoerd kan worden. Digitale nomaden zijn in feite freelancers, die niet aan een bepaalde locatie gebonden zijn. Vaak oefenen zij het beroep uit van online adviseur, ontwerper of tekstschrijver. Maar ook het beroep van online leraar of lerares wordt vaak gekozen. Sommige digitale nomaden hebben het roer compleet omgegooid en anderen zijn er langzaam ingerold toen ze met hun business begonnen. Hoe u er komt, doet er niet toe. Voor de beginnende nomaden heeft Places.nl een aantal tips verzameld. Maar ook als u gewoon op Nederlandse bodem blijft kunt u hier uw voordeel mee doen.

Zorg dat je online goed zichtbaar bent

Als je niet gebonden bent aan landsgrenzen, dan bouwt u dus ook aan een internationaal klantenbestand. En omdat deze niet zomaar komen aanwaaien, moet u er voor zorgen dat u online zichtbaar bent. Steek tijd in het ontwerpen van een gelikte website en meldt u aan voor een aantal social media. Voor een digitale nomade fungeren deze als uw visitekaartje; mensen zullen vragen naar uw online gegevens en ze gebruiken om u te benaderen. Hiermee valt of staat uw eerste indruk en is dus het investeren waard. Zorg er daarnaast voor dat u hoog in de zoekresultaten komt te staan, zodat er traffic naar uw website wordt gegenereerd. Dit doet bijvoorbeeld door Search Engine Optimization.

Schakel over naar videobellen

Bellen met een buitenlands nummer zorgt er voor dat uw belkosten snel hoog oplopen. Om toch goed bereikbaar zijn voor uw internationale collega"s en klanten maakt u een account aan op Skype of Google Hangouts. Hierdoor wordt videobellen heel gemakkelijk en het is een stuk voordeliger dan bellen met uw mobiele telefoon.

Vind een goede werkplek

Voor digitale nomaden is een goede werkplek heilig en speciaal daarvoor is de website Workfrom.co in het leven geroepen. Met behulp hiervan vindt u overal ter wereld de beste werkplekken met informatie over voorzieningen, openingstijden en een beoordeling van de verbinding en de werksfeer. Een aanrader!

Doe waar u goed in bent

Wie zegt dat geld uw enige valuta is? Wees creatief! Niet iedereen kan overal goed in zijn, dus probeer uw diensten te ruilen voor de diensten van iemand anders. Misschien kunt u wel wat administratief werk doen in ruil voor hulp bij het maken van uw website of kunt u wat lessen Engels geven voor onderdak. Neem eens een kijkje op de website Freelance.nl, of de internationale varianten Upwork.com en Elance.com voor een wereldwijd aanbod van freelancers.

Sla uw documenten online op

De Cloud is niet meer weg te denken uit het online landschap en zeker voor digitale nomaden een must. Als u afhankelijk bent van een draagbaar device, dan is het handig als u altijd overal bij kunt. Zorg er daarom voor dat al uw gegevens ook online toegankelijk zijn. Op deze manier kunt u niet alleen gemakkelijk documenten delen met collega"s aan de andere kant van de wereld, u kunt er zelf ook overal bij. Mocht er dus iets gebeuren met uw laptop of tablet, dan bent u niet alles kwijt. Eenvoudig documenten delen doet u bijvoorbeeld met Google Drive. Door de autosave functie raakt u uw werk nooit per ongeluk kwijt.

Kies uw bestemmingen zorgvuldig uit

Nomadlist.com geeft reizigers een compleet overzicht van de leefbaarheid van diverse populaire bestemmingen. U vindt hier de gemiddelde kosten van het leven per maand, een beoordeling van de bereikbaarheid, het weer, de veiligheid en ontspanning als inwoner, expat of nomade. Kortom, genoeg informatie aan de hand waarvan u de perfecte route kunt uitstippelen.

Maak gebruik van mond op mond reclame

Dit geldt natuurlijk voor alle ondernemers, maar zeker voor digitale nomaden. Hoewel u natuurlijk online veel business kunt aantrekken, kan het lokale netwerk ook van groot belang zijn. Probeer uw bedrijf overal te promoten en zorg op deze manier voor goede reclame. Consumenten gaan namelijk eerder op reviews van andere consumenten af, dan op uw eigen advertenties. Telefoonboek.nl biedt klanten daarom de mogelijkheid om reviews achter te laten over uw onderneming. U maakt al binnen enkele minuten een gratis bedrijfsvermelding aan op Places.nl.

Meer informatie over online ondernemen vindt u op de blog van Places.nl. U leest hier bijvoorbeeld over andere manieren van flexibel werken en netwerken voor ondernemers.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!