Places logo
Menu

Europa elimineert geoblocking bij webshops

Europa elimineert geoblocking bij webshops

Geoblocking door webshops is niet langer toegestaan, zo bepalen het Europees Parlement en de Europese Commissie in een nieuw akkoord. Europeanen mogen dan door websites uit andere EU-landen niet meer geweigerd worden of worden doorgestuurd naar een andere webpagina omdat ze uit een ander land komen.

De nieuwe maatregel is genomen zodat consumenten die producten of diensten online binnen de EU willen aanschaffen, niet meer onrechtmatig worden geblokkeerd. Volgens Europa zal de regel e-commerce bevorderen wat niet alleen voordelig uitpakt voor de consument, maar ook voor bedrijven die profiteren van de groeiende online markt in Europa.

"Vandaag hebben we een einde gemaakt aan onrechtmatige discriminatie op het gebied van online winkelen. Dit is uitstekend nieuws voor consumenten. Met de nieuwe regels hebben Europeanen de mogelijkheid om te kiezen van welke website ze willen kopen zonder geblokkeerd te worden of een omweg te moeten nemen. Volgend jaar Kerst zal dit realiteit zijn.", aldus EU-commissaris Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de digitale markt.

Geen barrières meer

Europese consumenten kunnen nu online hun hebbedingetjes kopen, een auto huren of concertkaartjes aanschaffen buiten de grens van hun eigen land op dezelfde manier zoals ze dat thuis gewend zijn. De consument wordt dan niet meer geconfronteerd met barrières die het aankoopproces moeilijker maken. Een voorbeeld hiervan is de eis van een webshop om met een pinpas of credit card uit een ander land te betalen.

Voor bedrijven betekent de nieuwe regeling dat ze meer zekerheid hebben op het gebied van legaliteit wat betreft buitenlandse handelsafspraken.

Geen effect op prijzen

Europa laat weten dat de maatregel geen effect zal hebben op prijzen en dat het verkopers ook geen verplichtingen oplegt. De regel is er alleen om discriminatie wat betreft toegang tot goederen en diensten aan te pakken.

Foto: Max Pixel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!