Places logo
Menu

Een pensioen als ondernemer is niet vanzelfsprekend: wat dan wel?

Een pensioen als ondernemer is niet vanzelfsprekend: wat dan wel?

Als werknemer heb je een aantal vanzelfsprekende zekerheden. Hierbij kun je denken aan een vast inkomen, een regeling rondom ziekteverzuim of het opbouwen van een pensioen. Als je een eigen onderneming begint, zijn die gebruikelijke zekerheden opeens niet zo zeker meer. Het inkomen kan schommelen, het werk ligt stil op het moment dat je ziek wordt en je moet zelf je pensioen regelen. Dit laatste blijkt soms lastig. Ondernemers moeten zelf een oudedagsvoorziening reserveren om, nadat ze gestopt zijn met werken, rond te kunnen komen. Er wordt namelijk maandelijks geen geld afgedragen aan een pensioenfonds of spaarregeling. Als je niets regelt, ben je slechts aangewezen op de wettelijke AOW-regeling als je pensioneert. Gelukkig zijn er alternatieven. In dit artikel zullen enkele mogelijkheden besproken worden waarin jij als zelfstandig ondernemer toch je pensioen kunt opbouwen.

Zelf sparen voor je pensioen

Eén van de mogelijkheden om als ondernemer pensioen op te bouwen, is door zelfstandig te sparen en maandelijks een bedrag over te maken op een daarvoor bestemde spaarrekening. Als je met pensioen gaat, kun je op die manier jezelf een bedrag uitkeren en zo leven van wat je zelf al die jaren hebt gespaard. Deze manier van pensioenopbouw heeft wel enkele nadelen. Zo zijn er onvoldoende prikkels om maandelijks geld over te maken en is de verleiding groot om tussentijds geld van de rekening af te halen als het financieel wat minder gaat. Daarnaast krijgt je over dit geld weinig rente en is er geen inflatiecorrectie.

Banksparen

Een andere mogelijkheid is banksparen. Hierbij open je een spaarrekening bij een bank waarbij je tussentijds geen geld kunt opnemen. Het voordeel hiervan is dat de bank je beloont met een hogere vaste rente, omdat je het geld voor langere tijd beschikbaar stelt. Ook kun je door de vaste rente uitrekenen wat je vermogen over een aantal jaar zal zijn. De bank kan failliet gaan, maar De Nederlandse Bank garandeert dan een vergoeding tot 100.000 euro. Banksparen is daarom een stuk minder risicovol dan zelf sparen.

Lijfrenteverzekering

Je kunt als ondernemer ook kiezen voor een lijfrenteverzekering. Een lijfrenteverzekering is een soort levensverzekering. Met een lijfrentepolis kun je fiscaalvriendelijk extra kapitaal opbouwen voor na je pensioen. De inleg op de lijfrenteverzekering is aftrekbaar bij de inkomstenbelasting en je kunt de lijfrente ook gebruiken om het inkomen van nabestaanden veilig te stellen na overlijden. Je spreekt vervolgens met de bank af op welke manier je het geld krijgt uitbetaald. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je vanaf 65 jaar een maandelijkse uitkering ontvangt uit de lijfrente polis.

Alternatieven voor pensioenopbouw

Er zijn nog vele andere mogelijkheden om als ondernemer pensioen op te bouwen. Je kunt natuurlijk ook beleggen of geld opbergen in de sokkenla. Bovenstaande alternatieven kunnen echter fiscale voordelen hebben en zijn dus populair onder ondernemers bij het opbouwen van een pensioen. Wanneer het om veel geld gaat, is het altijd aan te raden om de informeren bij een specialist, zoals een boekhouder, accountant of pensioenadviseur.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!