Places logo
Menu

Detailhandel draait 5,5 procent meer omzet in november

Detailhandel draait 5,5 procent meer omzet in november

De sector detailhandel heeft in november 2017 5,5 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. De verkoopcijfers lagen 4,1 procent hoger dan het vorige jaar. De online omzet steeg gemiddeld met maar liefst 23 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Non-foodsector

De non-foodsector zag de omzet in 2017 stijgen met ruim 5 procent. Ook de verkoop groeide met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Non-food heeft betrekking tot alle producten die in een supermarkt te vinden zijn die niet eetbaar zijn. Denk aan levensmiddelen zoals wasverzachter, maar ook aan bijvoorbeeld sokken of tandpasta.

Drogisterijen, doe-het-zelf-winkels, keukenhandelaren, vloer-speciaalzaken en parfumerieën kenden in de maand november de grootste stijging in omzet.

Daarnaast zagen meubelzaken, schoenenwinkels, winkels in lederwaren en consumentenelektronica tevens een omzetstijging. De omzet van kledingwinkels bleef onveranderd ten opzichte van 2016. Winkels met recreatie-artikelen zoals campingspullen zagen juist een krimp in omzet voor de derde achtereenvolgende maand.

Foodsector

Ook de foodsector zag haar omzet stijgen. Winkels die voedings- en genotmiddelen in hun assortiment hebben, zagen hun omzet in november met ongeveer 4 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De verkoop groeide in deze sector met bijna 1 procent.

Supermarkten kenden een grotere omzetstijging dan speciaalzaken. Daarnaast waren de verkoopcijfers van supermarkten hoger dan in 2016. Bij speciaalzaken lagen deze juist lager.

Online omzet

Tot slot meldt het CBS dat de online omzet, verdient door webshops en webservices, maar liefst 23 procent hoger lag ten opzichte van een jaar eerder. Dit is tevens een bewijsstuk voor de alsmaar groeiende online markt waar steeds meer bedrijven op inspelen.

Ten opzichte van november 2016, hebben webwinkels 22 procent meer omzet gedraaid in dezelfde maand van 2017. De online omzet van multi-channel winkels, winkels waarvan internetverkoop een nevenactiviteit is, zagen een groei in omzet van 24 procent.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!