Places logo
Menu

Bed & Breakfast 101: hoe kan je het beste starten?

Bed & Breakfast 101: hoe kan je het beste starten?

Een Bed & Breakfast beginnen klinkt voor velen als een ware droom. De kamers van je huis worden weer gevuld en de sfeer die ineens in je huis hangt, is geweldig. Het aantal B&B's is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld, maar voor een groot deel van de mensen is die droom waar het bij blijft. Maar jij als ondernemer wil die droom natuurlijk werkelijkheid maken! Places.nl heeft alle punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij het opstarten van je eigen B&B.

KvK en bestemmingsplan

Het allereerste wat je moet doen bij het opstarten van een B&B zijn zaken die niet per se erg leuk zijn. Je hebt net vol enthousiasme bedacht dat je een B&B wil, je hebt je bedrijfsnaam bedacht en alles lijkt erg aantrekkelijk. Nu komt het moment waarbij je de eerste stappen op de goede weg zet: het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is het beginpunt voor iedereen die een bedrijf wil beginnen, het maakt niet uit in welke branche het is. Wanneer je ingeschreven staat bij de KvK, geven zij je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst.

Daarna moet je letten op het bestemmingsplan van de locatie die je wil gebruiken. Het zou kunnen dat de gemeente iets anders met de grond wil doen. Doe daarom altijd aanvraag bij de gemeente. Wanneer je het B&B in eigen huis wil hebben, is het handig om te bekijken hoe de woonvoorziening van het pand ervoor staat, ook dit kan je nagaan bij de gemeente.

Voorzieningen en veiligheid

Je B&B moet piekfijn in orde zijn voor de gasten. Slechte reviews zijn immers zo getypt. Het zou kunnen dat je het huis eerst moet verbouwen voor het B&B-waardig is. De voorzieningen moeten in orde zijn, net als de veiligheid en vluchtroutes. Brandmelders horen in elke kamer te hangen en kijk ook even naar rook- en koolstofmonoxidemelders. Voor zowel een grotere verbouwing, als wanneer er meer dan tien slaapplaatsen zijn, moeten er vergunningen aangevraagd worden bij de gemeente.

Ga voedselvergiftiging tegen met goede hygiëne

Jouw B&B voldoet natuurlijk aan alle regels, inclusief de regels rondom hygiëne. Eén van de eerste dingen die je zal doen, is een HACCP-plan opstellen. HACCP is de afkorting van Hazard Analysis Critical Control Points. HACCP is een analyse van punten rondom voedselveiligheid waar op gelet moet worden en waar iedere plek die voedsel serveert zich aan moet houden. Op deze manier is het zeker dat je gasten niet plotseling voedselvergiftiging oplopen bij hun romantisch weekendje weg.

Nachtregister onderhouden

Sommige gemeenten hebben opgestelde nachtregisters nodig voor het heffen van toeristenbelastingen. Zorg er dus altijd voor dat wanneer je gasten hebt in je nieuwe B&B, je dit bijhoudt in een nachtregister.

Waarom krijg ik geen reserveringen?

Eén van de belangrijkste dingen bij het onderhouden van een B&B is het krijgen van klanten. Dit klinkt heel logisch, maar dit kan soms heel lastig gaan. Een van de redenen kan zijn dat klanten je website te ingewikkeld vinden en niet met één knop kunnen reserveren. Om dit obstakel uit de weg te halen, kan je als nieuwe B&B-eigenaar reserveringssoftware aanschaffen. Deze software laat klanten reserveren op uw website, zet vervolgens al deze reserveringen in een digitale agenda en factureert de klanten automatisch. U hoeft hier vervolgens geen vinger meer aan vuil te maken. Dit is dus een win-winsituatie!

Bed & Breakfast chez toi

Het starten en zelfs het onderhouden van een B&B moet je niet onderschatten. Er kunnen een hoop nadelen aan zitten. Het vergt bijvoorbeeld enorm veel tijd, je verliest een deel van je privacy en je moet continu voor mensen zorgen. Ook moet je de financiële kant van je bedrijf goed kennen of een boekhouder in dienst nemen.

Uiteindelijk gaat het om jouw passie en als de beren op de weg niet al te groot voor je zijn, dan zet jij met gemak je eigen B&B op. Want jij als echte ondernemer weet niet van ophouden. Je bent gemotiveerd om van jouw droom een succesverhaal te maken.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!